InHoReCa  in your country
SRBIJA
Zanimljivosti
13.09.2019.

SVET

Uskoro nove zabrane na svetskim plažama

Zbog naglog nestajanja koralskih grebena i sve veće količine plastičnog otpada koji završi u okeanima, mnoge poznate svetske turističke destinacije odlučile su se da zabrane upotrebu različitih plastičnih ambalaža.

Dnevno se samo u Americi baci 500 miliona plastičnih slamčica, a to je dovoljno da se napuni 125 autobusa, a nakon upotrebe najčešće završe u morima i okeanima jer se ne recikliraju.

Takođe, brojna istraživanja su pokazala da mnogi preparati za sunčanje sadrže sastojke koji mogu da štete zdravlju čoveka i životinja, a naučnicima su na meti oksibenzon i oksinoksat hemikalije koje štete koralima i životu u moru uopšte. Oksibenzon se pojavljuje u većini preparata za sunčanje, a rezultati istraživanja pokazuju kako može da oponaša hormon estrogen.

Stoga, od marta sledeće godine Američka Devičanska ostrva zabraniće upotrebu krema za sunčanje koje štete koralnim grebenima, tako da neće biti uvoza ni prodaje krema koje u sebi sadrže oksibenzon i oksinoksat. Sličan primer slediće i Havaji floridski Ki Vest od 2021.godine s tim da se zabrana neće odnositi na šminku koja sadrži zaštitni faktor, kao ni na kreme koje je prepisao lekar.

Zbog naglog nestajanja korala nakon 1980. godine karipsko ostrvo Boner je, takođe, izglasalo zabranu korišćenja krema za sunčanje koja će stupiti na snagu 2021. godine godine.

Pored Amerike i Kariba, isti zakon je uveo i Palau, a i uvedene su visoke novčane kazne za one koji ipak budu koristili ili prodavali nedozvoljene proizvode.

Naučnici se nadaju da će zabrane podstaći proizvođače da štetne sastojke zamene cinkovim oksidom, prirodnim mineralom koji uspešno štiti od štetnog zračenja.

izvor i foto: b92.net

-