InHoReCa  in your country
SRBIJA
Zanimljivosti
15.10.2019.

SVET

U svetu se baci 400 milijardi dolara hrane

Pre nego što uopšte stigne do rafova baci se ili propadne gotovo 400 milijardi dolara hrane na globalnom nivou, pokazuje istraživanje Ujedinjenih nacija.

Istraživanje pokazuje da se oko 20,7% hrane baci na godišnjem nivou u Središnjoj i Južnoj Aziji, dok u Severnoj Americi i Evropi na otpadu završi 15,7% hrane. S druge strane najmanje hrane baci se na području Istočne i Jugoistočne Azije, 7,8%, kao i na teritoriji Australije i Novog Zelanda, 5,8 odsto.

Dok veliki broj kompanija pokušava ovom problemu da stane na kraj modernizacijom skladišnih sistema, stručnjaci upozoravaju kako bi razvoj novih i modernih hladnjača uveliko ublažio ovu lošu statistiku. Osim toga, ističu kako bi i detaljniji podaci i češće kontrole distribucijskih kanala, doveli do smanjenja ove pojave.

Bacanje hrane dodatni je pritisak na već ionako siromašne prirodne resurse. Ovi podaci pokazuju kako mi i dalje nepotrebno trošimo svoje resurse, zagađujemo vodu i atmosferu, pojasnio je Ću Dongju, generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

Kada se pogleda vrsta hrane, najveći deo, odnosno 25,3 odsto otpada na žitarice i mahunarke, sledi ih voće i povrće s 21,6 odsto dok se najmanje baca useva.

Potrošači takođe igraju veliku ulogu u ovoj vrsti otpada. Čak 37 odsto životinjskih proizvoda i petina ukupnog voća i povrća završi u smeću nakon kupovine. Naravno, bogate države, zbog ograničenog roka trajanja proizvoda i lošijeg planiranja kupovine, imaju više otpada.

izvor: b92.net

foto: google.com

-