InHoReCa  in your country
SRBIJA
Zanimljivosti
23.12.2019.

BiH

U BiH osmišljena najbrža mašina za pakovanje šećera

Matej Kraljević, 26-godišnji magistar sa diplomom Fakulteta mašinstva i računarstva Univerziteta u Mostaru, deo je tima koji stoji iza, kako navode, najbrže mašine za pakovanje ugostiteljskog šećera na svetu.

Ideja je došla od kolege inženjera Marinka Lovrića, ujedno i većinskog vlasnika firme G3 Spirits BiH, koji je tržišnu potrebu spojio sa vlastitom inovativnošću.

Nakon dvogodišnjeg napornog rada, koristeći najmodernije tehnologije i tehnike, ovaj tim je projektovao "Smart Pack", mašinu namenjenu pakovanju vrećica šećera od 5 grama.

Ne samo da ovakva mašina do sada nije postojala u BiH, već je brža i efikasnija čak i od najproduktivnijih mašina te namene na svetskom tržištu.

Matematički proračuni bili su na našoj strani, ali izazov je predstavljao tu matematiku pretvoriti u stvarnost. Nakon što smo 2017. godine gospodin Lovrić i ja proveli nekoliko meseci na planiranju i konstruisanju svakog dela mašine, u naredne dve godine sam, kao tada novi uposlenik firme StudioPlus, sa kolegama i uz pomoć naših poslovnih partnera, krenuo u realizaciju izrade prototipa mašine. Godinu i po radili smo na prototipu, a testiranja su potvrdila da smo ideju uspešno pretvorili u stvarnost. Rezultat našeg rada je mašina koja je pre svega produktivna, pouzdna i na visokom nivou automatizacije, što omogućava izuzetno jednostavno rukovanje bez potrebe za dodatnom obukom operatera, objašnjava Matej Kraljević.

Za rad na mašini, čiji je prototip za oko 50% produktivniji od sličnih koji se trenutno mogu naći na tržištu, dovoljno je prisustvo jednog operatera. Ovo je još jedna stavka koja "Smart Pack" čini jedinstvenim.

U izradi prototipa koristili smo najmodernije tehnologije. Kompletan software za stroj smo razvili sami uz veliku podršku naših cenjenih partnera iz Tipteha Sarajevo, posebno inženjera Ajdina Hamzića. Zaista smo zadovoljni kvalitetom proizvoda koji smo dobili i koji nam otvara vrata daljnjeg razvoja. Želeli smo da ovim prototipom kreiramo proizvod čije će usluge biti konkurentne na tržištu, te koji će omogućiti plasman krajnjeg proizvoda ne samo u granicama BiH, već se nadamo na području čitave regije i Evrope, pojasnio je mladi inovator.

Unapređeni sistem doziranja, sklop za vođenje papira i sistem za otprašivanje omogućavaju pouzdan i efikasan rad mašine.