InHoReCa  in your country
SRBIJA
Zanimljivosti
05.06.2019.

UKRAJINA

Serija HBO napravila turistički bum u Černobilju

Uspeh HBO-ove američke televizijske mini serije, čija je tema najveća svetska nuklearna katastrofa u Černobilju, povećao je broj turista koji žele da posete elektranu i grad duhova u blizini elektrane. Jedna černobiljska turistička agencija beleži porast od 40 posto u rezervacijama, od početka serije u produkciji HBO-a čije je emitovanje počelo u maju.

Obilasci Černobilja, uz engleskog tumača, koštaju oko 90 evra po osobi.

U aprilu ove godine obeležena je 33. godišnjica černobiljske katastrofe koju je, u tadašnjoj sovjetskoj Ukrajini, prouzrokovao neispravan bezbednosni test u četvrtom reaktoru nuklearne elektrane. Oblaci nuklearnog materijala proširili su se velikim delom Evrope.Mini serija prikazuje što se dogodilo nakon eksplozije, operaciju čišćenja područja i istragu o nesreći.

Područje oko elektrane i dalje ostavlja utisak postapokaliptične pustoši gde lutaju psi, a vegetacija se širi u napuštene zgrade bez prozora.

U Pripjatu, gradu duhova koji je nekada imao 50 hiljada stanovnika, od kojih je većina radila u elektrani, ostao je zapušteni i zarđali zabavni park koji je nekoliko dana nakon katastrofe trebalo da bude otvoren.

Sergej Ivančuk, direktor agencije SoloEast, rekao je Rojtersu da kompanija beleži porast od 30 odsto turista koji su posetili područje u maju, u poređenju s istim razdobljem 2018. Rezervacije za jun, jul i avgust su porasle za otprilike 40 posto nakon mini serije, dodaje Ivančuk.

Jaroslav Jemelijanenko, direktor agencije Chernobyl Tour, kaže da očekuje sličan porast od 30-40 posto. Njegova kompanija nudi obilazak lokacija koje su prikazane u seriji, uključujući bunker u kom je donesena prvobitna odluka lokalnih službenika da se područje nakon eksplozije ne evakuiše.

Takođe, postoje dnevni autobusi iz 125 kilometara udaljenog Kijeva. Turisti, u toj varijanti, mogu da vide spomenik žrtvama i napuštena sela, mogu da ručaju u jedinom černobiljskom restoranu. Nakon toga posećuju reaktor broj četiri, koji je od 2017. pokriven sa 105 metara dugačkom metalnom kupolom iznad nekadašnjeg jezgra reaktora. Poseta se završava šetnjom po Pripjatu.

Izvor: N1
Foto: www.dnevno.rs

-