InHoReCa  in your country
SRBIJA
Zanimljivosti
05.06.2019.

KINA

Proizvodnja pirinčane rakije po 1.000 godina starom receptu

Jugoistočna kineska provincija Đijangsi poznata je po porcelanu, ali i po pirinčanoj rakiji koja se pravi na tradicionalni način star 1.000 godina, još iz vremena dinastije Juan. Stari način proizvodnje neguje se u fabrici Lidu u istoimenom mestu nadomak Nančanga, glavnog grada provincije Đijangsi.

Tu se rakija pravi od pirinča, šećerne trske, vode koja izvire u krugu fabrike i uz pomoć starinskih destilatora od drveta. Čelnici te fabrike napravili su muzej na mestu gde se pre oko 1.000 godina za vreme dinastije Juan pravila rakija, a nastavila i za vreme dinastije Ming pre 500 godina.

U gradu je i muzej u kom se od zuba vremena čuvaju posude iz kojih se nekada rakija pila i podrum star skoro 1.000 godina. U podrumu se rakija čuvala ukopana oko jedan metar u zemlju.

U fabrici postoji i moderniji način proizvodnje, ali od starinskog načina na koji se godišnje proizvede 4.000 flaša rakije specifičnog šmeka i ukusa i mirisom kivija vodeći ljudi ne odustaju.

Direktor fabrike Lidu Tang Sijangjang rekao je agenciji Beta da im je cilj da dalje razvijaju fabriku i modernizuju, da šire tržište, ali da ne žele da se odreknu drevnih vremena te da je baš to ono što Lidu rakiju čini posebnom.

Takve rakije nema u celoj Kini, ni takvog načina proizvodnje. Ne želimo samo veliku proizvodnju, naš cilj je i ponuditi kupcima najbolji kvalitet, istakao je Tang.

Rakija se čuva u ćupovima od porcelana u hladnim podrumima u kojima ima i rakije stare 100 godina, a cena jednog litra toliko stare rakije je 10.000 evra.

Zaposleni kažu da se rakija koristi i u lekovite i kozmetičke svrhe, pa su novinari okupljeni na Međunarodnoj konferenciji o razvoju turizma u provinciji Đijangsi u organizaciji odeljenja Ministarstva turizma i kulture u Đijangsiju i Kineskog medjunarodnog radija, mogli da uživaju u nekim od kozmetičkih tretmana.

Zaposleni navode da njihova rakija, izmedju ostalog, leči od anemije i kroz smeh ističu da smanjuje i stres.

Osim rakije u Lidu je počela i proizvodnja pirinčanog sladoleda sa komadićima voća, ali i malo rakije u njemu.

U Kini se ove godine prvi put održava takmičenje u raspoznavanju vrsta rakije. Rakija u Kini je mnogo jača, odnosno sa više gradi nego u Srbiji, pa se pije iz manjih čašica koje su uvek od porcelana. Proizvodi se 12 vrsta rakije, a takmičari moraju da prepoznaju ne samo koja je vrsta već i proizvođača. Svakog meseca se u odredjenom delu Kine održava takmičenje, a finale će biti krajem godine u Nančangu. Takmičari ne moraju da piju rakiju da bi pogodili koja je vrsta, mogu da pokušaju to i samo na osnovu mirisa.

Izvor: N1
Foto: chinaculturecorner.com

-