InHoReCa  in your country
SRBIJA
Zanimljivosti
05.11.2019.

ZANIMLJIVOSTI

Podvodni muzej kao turistička atrakcija

Podvodni muzej na dnu Sredozemnog mora sve je veća turistička atrakcija u Turskoj, a reč je o muzeju koji je smešten u mestu Side kod Antalije.

Prvi podvodni muzej u Turskoj otvoren je 31. oktobra 2015. godine u okviru aktivnosti Pomorske trgovinske komore IMEAK.

Muzej se nalazi na dubini od 11 do 24 metra, a trenutno ima 117 eksponata koji govore o bogatoj kulturno-istorijskoj baštini Anadolije. Od obale u Sideu udaljen je jednu i po milju, a posetioci rone sa odličnom opremom i u pratnji licenciranih kustosa i ronilaca.

U protekle tri godine Podvodni muzej u Sideu posetilo je 50.000 osoba, a Ahmet Gulaydin, penzionisani komandos turske mornarice i jedan od osnivača muzeja, kazao da je muzej postao važna turistička atrakcija za promociju Sidea kao jedinstvene oaze za ronjenje.

Pre deset godina smo tu potopili i jedan brod obalske straže. Godišnje u Side dolazi oko pet miliona turista. Želeli smo tim turistima da ponudimo nešto novo, nešto jedinstveno. Projekat muzeja je podržala Agencija za razvoj Zapadnog Mediterana, kazao je Gulajdin.

Skulpture u muzeju odnose se na nekoliko tema koje su važne u istoriji Turske, uključujući Bitku kod Galipolja, Mevlanu i derviške plesove, Rat za nezavisnost Turske i karavane deva kojima je nekad iz Sidea u Ankaru nošeno žito, a u Side donošena sol.

U muzeju na dnu mora je postavljeno i cveće u znak sećanja na decu i ljude koji su stradali u Sredozemnom moru tokom migriranja iz Sirije.

Sa 117 eksponata, Podvodni muzej u Sideu je drugi najveći takav na svetu, a veći postoji jedino u Meksiku u kojem je izloženo 400 eksponata. Sezona ronjenja u Sideu traje sedam meseci godišnje. U svetu ima tri miliona sertifikovanih ronilaca avanturista koji uglavnom posećuju Maldive, Egipat, Bali, Tajland ili Meksiko. Naš cilj je da ih dovedemo u Side, kazao je Gulajdin.

On je kazao da posetioci najviše pažnje poklone skulpturi Posejdona koja je teška pet tona i visoka tri i po metra, pa kao takva je najveći eksponat u muzeju.

izvor: n1.rs

-