InHoReCa  in your country
SRBIJA
Zanimljivosti
03.05.2019.

SVET

Najbolja jela na svetu

CNN je sastavio, prema njihovom mišljenju, rang-listu najbolje hrane koju je čovečanstvo ikada stvorilo...

A ona izgleda ovako:

1. Kari masaman (Curry Massaman), Tajland
Kralj karija - Masaman služi se na Tajlandu i ima sve što jedan kari treba da ima: dobro je začinjen, sladak, sa notom kokosa. To je hrana koja se na Tajlandu prodaje na svakom uglu.

2. Pica napolitana (Pizza Napoletana), Italija
Najbolja pica i dalje je ona iz Napulja, zahvaljujući visokom kvalitetu sastojaka koji idu u nju. Morska so, kvalitetno pšenično brašno, isključivo svež paradajz, maslinovo ulje, bosiljak, rukom umešeno testo i prava zidana peć na drva neophodni su da bi najpoznatija pica bila baš onakva kakva treba da bude.

3. Čokolada, Meksiko
Ima je u svakoj prodavnici, ali ona originalna, iz Meksika, ipak je nešto sasvim drugačije. Maje su je pile, kasnije se proširila svetom i od tečnog postala tvrdi proizvod u kome uživaju svi.

4. Suši (Sushi), Japan
Tradicionalno japansko jelo koje se do 17. veka pripremalo potpuno drugačije nego danas. Hiljadama godina upotrebljavana je fermentisana riba sa pirinčem koja je bila konzervirana solju, a između 17. i 19. veka suši je počeo da se razvija u obliku u kome nam je danas poznat. U Japanu to je jednostavno jelo od pirinča i povrća ili ribe, začinjeno sirćetom, koje se danas služi i kao brza hrana.

5. Pekinška patka
Sporo pečena u pećnici, hrskava, prelivena glazurom maltoznog sirupa, poslužuje se sa palačinkama, lukom i hoisin sosom od soje, belog luka i čilija, ili u slatkom sosu od pasulja.

6. Hamburger, Nemačka
Da li treba išta reći o popularnom sendviču u okruglom pecivu čiji je glavni sastojak mleveno meso? Vrstu mesa možete prilagoditi svom ukusu, kao i dodatke od povrća, sira i različitih sosova.

7. Penang asam laksa (Penang assam laksa), Malezija
Jedno od najpopularnijih jela na Maleziji, začinjeno-kiselkasti bujon (supa) od ribe sa rezancima (nudlima), čilijem, metvicom, limunskom travom, lukom, ananasom, đumbirom...

8. Tom jum gong (Tom yum goong), Tajland
Škampi, pečurke, paradajz, limunska trava, lišće kafir limete i galangal (biljka slična đumbiru, poznata i kao tajlandski đumbir), obično sa mnogo kokosovog mleka i pavlake, sve to čini ovu specifičnu tajlandsku čorbu koja sadrži sve poznate ukuse: kiselo, slano, ljuto i slatko.

9. Sladoled, u celom svetu
U svakoj prodavnici i u svakoj poslastičarnici, a srećom i svugde u svetu ima sladoleda. I osim toga što ćemo rado pojesti, manje-više, bilo kakav sladoled, ipak su nam najdraži oni od domaćih sastojaka, pogotovo ako su italijanski...

10. Pileća muamba, Gabon
Piletina, ljuti čili, beli luk, paradajz, so, biber i bamija sa mnogo putera glavni su sastojci ovog posebnog afričkog jela.

Izvor:B92

-