InHoReCa  in your country
SRBIJA
Zanimljivosti
16.03.2020.

SVET

Kafići u Belgiji zatvoreni, ali ulični prodavci pomfrita rade

U jeku zabrana zbog korona virusa, Vlada Belgije je dozvolila uličnim prodavcima pomfrita da nastave da rade, dok su svi kafići i restorani primorani da privremeno zatvore svoje lokale.

Prodavci prženih krompirića ne podležu restrikcijama, mogu slobodno da prodaju pomfrit pod uslovom da se jede na nekom drugom mestu.

Belgijska vlada je uvela tronedeljno zatvaranje škola, barova, restorana, vežbaonica, odlaganje svih sportskih i kulturnih aktivnosti i skraćeno radno vreme za trgovce, kako bi ograničila širenje korona virusa.

Na sreću prodavaca prženih krompirića, zabrana se ne odnosi na njih. Procenjuje se da u Belgiji ima oko 5.000 uličnih prodavaca pomfrita, što je 10 puta više po glavi stanovnika nego "Mekdonalds" restorana u Americi.

Belgija nastoji da zaštiti pržene krompiriće kao belgijsko nacionalno jelo i traži da se i pomrfit, kao i tradicionalno belgijsko pivo, prizna kao globalno kulturno nasleđe. Belgijanci tvrde da su oni izmislili pomfrit, ali da su ga američki vojnici stacionirani posle Prvog svetskog rata u frankofonskom delu Belgije nazvali "francuski frit".

Izvor: Tanjug

Foto: Unsplash

-