InHoReCa  in your country
SRBIJA
Zanimljivosti
15.11.2019.

AKTUELNO

Aplikacija za iznajmljivanje električnih trotineta uskoro i u Beogradu

Grad Beograd bi do kraja meseca trebalo da dobije aplikaciju za iznajmljivanje električnih tortineta, koju pokreće kompanija Helbiz.

Za početak na ulicama Beograda biće 150 trotineta, a kasnije će se taj broj, kako navodi, prilagođavati potrebama tržišta.

Kada pokrenu aplikaciju, korisnici imaju mogućnost da na mapi vide sve trotinete u svojoj blizini, zatim odu do najbližeg, otključaju ga skeniranjem QR koda i započnu vožnju. Kada završe vožnju potrebno je da trotinet savesno odlože na mestu gde nikome neće smetati, naprave fotografiju i time završe vožnju.

U Beogradu ćemo uslugu pružati uz pomoć naših partnera, jedne domaće kompanije, koja će se pobrinuti da sve bude organizovano prema potrebama naših sugrađana. Iznajmljivanje trotineta pomoću naše aplikacije funkcioniše po istom modelu svuda u svetu. To podrazumeva moblinu aplikaciju, koja se zapravo i razvija u Helbiz kancelariji u Beogradu, u kojoj korisnici kreiraju svoj nalog i povežu ga sa platnom karticom. Cena je trenutno u procesu formiranja na osnovu istraživanja koja se sprovode, ali mogu sa sigurnošću da kažem da će biti prilagođenja našem standardu i da će biti pristupačno većini, kaže za eKapiju Katarina Cvetković iz kompanije Helbiz.

Inače, kompanija Helbiz posluje pretežno u Evropi, najviše u italijanskim gradovima, a od uskoro počinju i da šire tržište na američke gradove - za početak Majami.

Električni trotineti ključni su deo strategije čiji je cilj da se ljude odvrate od automobila koji sve više zagađuju životnu okolinu. Predstavljaju odličnu ekološku alternativu korišćenju automobila u gradu. Cene na našem tržištu se kreću između 18.000 i 54.000 dinara.

Regulacija saobraćaja

Počela je izrada novog Zakona o bezbednosti saobaćaja koji će, između ostalog, regulisati i vožnju električnih trotineta.

Moja preporuka, na osnovu razgovora i sa MUP-om, jeste da dok se zakonski ne regulišu električni trotineti, da se oni kreću trotoarom, ali ne brzinom većom od brzine hoda, a to je otprilike šest kilometara na sat. To je jedini način da ne ugroze pešake, ističe Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja.

izvor: ekapija.com