InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
28.10.2019.

SVET

Venecija od iduće godine turistima naplaćuje ulaznicu

Turisti koji žele da uđu Veneciju moraće od 1. januara naredne godine da za to plate najmanje tri evra, objavila je gradska uprava.

Mera koja će se primenjivati na jednodnevne izlete i putnike s kruzera, ali ne i na one koji borave u hotelima, najavljena je početkom godine, ali je njena primena bila pomerena zbog tehničkih poteškoća.

Cena ulaza će porasti na šest do osam evra tokom vrhunca sezone.

Načini plaćanja još se uvek razrađuju, a oni koji pokušaju da se prošvercuju u grad suočiće se sa kaznama od 100 do 450 evra.

Masovni turizam dugogodišnji je problem Venecije, iako je upravo to najveći izvor prihoda. Smatra se glavnim krivcem za porast cena nekretnina i pad broja stanovnika.

Prema podacima iz 2016. godine, Venecija ima više jednodnevnih turista, oko 82 hiljade, nego što ima stanovnika, a njihov je broj sa 100.000 sredinom 70-ih godina prošlog veka opao na 53.000 sada.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro smatra da bi venecijska shema naplate mogla biti model za ostale evropske gradove koji imaju problem sa masovnim turizmom. Uveren sam da su ovakve mere samo početak suzbijanja masovnog turizma.

foto: forbes.com

-