InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
16.03.2020.

SVET

Ugroženo 50 miliona poslova u turizmu, preporučene mere vladama

Pandemija korona virusa ugrozila je 50 miliona poslova u turističkom sektoru širom sveta, saopštilo je Svetsko veće za putovanja i turizam.

Broj putovanja će najverovatnije opasti za četvrtinu ove godine, što bi moglo da ugrozi 12 do 14 odsto poslova, a Azija je kontinent koji će trepti najviše posledica.

Od 50 miliona poslova koji bi mogli da budu izgubljeni, 30 miliona će biti u Aziji, sedam miliona u Evropi, dok je ostatak podeljen na druge kontinente, kažu zvaničnici Svetskog veća za putovanja i turizam. Trenutno su avio industrija i kompanije za krstarenje ugroženije nego hoteli.

Kada epidemija virusa prođe, turističkom sektoru će biti potrebno 10 meseci da se vrati u normalu, procenjuju stručnjaci WTTC. Ipak, uticaj će zavisiti od dužine epidemije i državne politike. Zato, ova institucija predlaže vladama niz mera koje će omogućiti da se turistički sektor oporavi kada virus bude pod kontrolom.

Među preporučenim merama su olakšanje fiskalne politike, umanjenje taksa, uvođenje olakšica kompanijama koje su najviše negativno pogođene epidemijom, uz napomenu da će malim i srednjim preduzećima biti potrebno više vremena da se oporave. Uvođenje fleksibilnih radnih viza u ugostiteljstvu i ukidanje viza kako bi se olakšala putovanja, takođe su mere koje se preporučuju da bi se olakšao rad sektora kada epidemija prođe.

WTTC ističe značaj jakog javno-privatnog partnerstva i veće međunarodne saradnje kako bi se prevazišli izazovi sa kojima se trenutno suočavaju. Takođe, podsećaju da sektor turizma i putovanja ima moć oporavka nakon kriza koju je dokazao prethodnih godina.

Foto: Pixabay

-