InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
08.04.2019.

HRVATSKA

Ugostitelji traže manji PDV

Stanje u hrvatskom ugostiteljstvu nije dobro, pogotovo na kontinentu gde ugostitelji doslovce životare pokušavajući da zadrže posao i radnike, te bi bilo veoma važno da im se smanji PDV i pre svega omogući razvoj struke, ocena je zamenika predsednika Udruženja ugostiteljskih delatnosti HGK Marijana Martinjaša.

Martinjaš, koji je i sam ugostitelj iz Međimurja, i dugo godina se bavi tim poslom, u razgovoru za Hinu objašnjava i zašto se ugostitelji u poslednje vreme slabo čuju jer, kako kaže, "kao da su im sve lađe potonule nakon svih neuspešnih apela ovoj vladi i studija o negativnim uticajima politike na turizam i ugostiteljstvo".

Ništa se nije ostvarilo što smo tražili, a sistemski se radi na potiskivanju ugostiteljske struke. Sve naše aktivnosti i zahtevi po svim županijama, i na moru i na kontinentu, stavljene su po strani i niti je koga briga za to niti je koga zainteresovalo, niti se išta rešilo, jer sve je pod kapom politike, a ona apsolutno nema sluha za naše probleme, kaže Martinjaš.

Kako Državni zavod za statistiku (DZS9 više nema istraživanje o ugostiteljskom prometu, nema se ni gde videti promet u toj delatnosti na nacionalnom nivou, a i da ima Martinjaš kaže da bi vjerojatno bila poražavajuća jer su takvi i rezultati u ugostiteljstvu, pogotovo na kontinentu, gde je i ukupno turizam u težoj situaciji nego na obali Jadrana.

U kontinentalnom delu zemlje ima mnogo kolega koji doslovce ne samo da životare nego i pokušavaju svašta da rade, pa propadnu, pa idu opet i tako dok ne odustanu. Jako je malo i sve je manje pravih ugostiteljskih objekata koji uspevaju rentabilno da posluju zbog previsokog PDV-a od 25 posto i još 3 posto poreza na potrošnju, a takvu poresku presiju nema niko u svetu, kaže Martinjaš.

Smatra i da se ugostiteljska struka "crpi do iznemoglosti", čemu ide u prilog i poskupljenje struje, plina, vode i drugih režija, kao i traženje povećanja plata zaposlenima, koje bi i sam povećao i više nego do sada kada bi bili više rasterećeni od brojnih lokalnih i državnih davanja.

Plate radnika u ugostiteljstvu u Hrvatskoj su se unazad 10 godina gotovo udvostručile, a sada i da plaćamo više teško bi našli radnike jer i više plate još nisu konkurentne onima u zemljama EU-a. Sećam se onih godina kada se smanjio PDV, većina ugostitelja je živnula i puno ulagala i u objekte, i u ponudu, i u više plate radnika, ali u sadašnjoj situaciji ne mogu puno od toga, otkriva Martinjaš.

Posebno ističe da ni smanjenje PDV-a na sveže voće i povrće te meso i ribu nije donelo nikakvo olakšanje ugostiteljima, nego da je čak i to za njih novi "udar", jer, kako kaže, "ako ćete pratiti kretanje cena koje su bile prošle godine i koje će biti na kraju ove godine videćete da nijedna nabavna cena bilo koje namirnice za koju je snižen PDV neće ići dole. A mi opet na kontinentu, pa ni svi na Jadranu, ne možemo dizati cene, jer nemamo svi jake sezone niti potrošače koji bi to dozvolili odnosno prihvatili".

Napominjući da će se ugostiteljima bitno smanjiti pred porez, ali kako PDV i dalje ostaje visok, a i ulazne cene ne da padaju nego i rastu i još će rasti, teško je očekivati bilo kakav napredak i neku profitabilnost.

-