InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
16.03.2020.

CRNA GORA

U Crnoj Gori predsezona loša

Zbog virusa korona, aranžmani u Crnoj Gori otkazani su do polovine maja, a očekuje se i zatvaranje hotela.

Hotelijeri traže pomoć države kako bi se spasio turizam koji puni četvrtinu budžeta.

Vlasnik hotela Adrija u Budvi Dragan Ivančević rekao je Danu da su turoperateri otkazali aranžmane za mart, april i polovinu maja, dok će hotelijeri morati da zatvaraju hotele.

Upropašćena je kompletna predsezona. Sve je otkazano za mart, april i polovinu maja, a šta će dalje biti, niko ne zna. Svi grupni aranžmani, kružne ture, razne manifestacije u tom periodu, kongresni, sportski turizam, sve je otkazano, rekao je Ivančević dodajući da će hotel Adriju u Budvi zatvoriti odmah.

Prema njegovim rečima, za hotelijere je sada najgore vreme, jer se do marta potroši novac od prošle godine i obično se uzmu pozajmice od banaka da se premosti nekoliko meseci.

Sada, sa ovakvim stanjem, ko će se usuditi da uzme pozajmicu od banke kad nema odakle da je vraća? Ako ne sačuvamo radnu snagu u ugostiteljstvu, imaćemo problema da se vratimo na tržište, upozorio je Ivančević dodajući da država sada mora da nađe način kako da pomogne i spasi turizam koji puni četvrtinu budžeta.

Predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović je rekao da hotelijeri čekaju razvoj situacije i imaju više scenarija, a da je krajnji zatvaranje hotela.

To su u drugim destinacijama uradili, a gde su svi, tu smo i mi. Uostalom, držati hotel otvoren bez gostiju je suludo. Do sada je sve bilo u redu, videćemo šta će biti dalje. Zatvaranje hotela je krajnja mera, a svako ko je u biznisu to razmatra, rekao je Radulović.

Na pitanje kakav će biti status radnika u hotelu kada se zatvore objekti, napomenuo je da kad su vanredne situacije, radniku se daje 60 odsto od plate. Ipak, veruje da će tenzija oko virusa korona proći.

Do jula ćemo sve zaboraviti, kao da ništa nije bilo. Kad se kaže nema korone, može da se putuje, narod će putovanjima da leči ovaj stres. Očekujem zbog toga dobar jul, avgust, septembar i oktobar i da u tom periodu nadoknadimo nešto što ćemo izgubiti do tada. Ovo ne može proći za 40 dana, nek se spreme svi da trpe, a od juna da krene sve kako treba. Špic sezone može biti puniji nego inače i zato ne treba smanjivati cene, zaključio je Radulović.

Izvor: rtcg.me

Foto: goodfreephotos.com

-