InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
24.03.2020.

AKTUELNO

Turističke zemlje mogu da izgube čitavu sezonu

Ako epidemija potraje, turističke zemlje će se suočiti sa gubitkom čitave sezone.

To u razgovoru za Pobjedu kaže poznati ekonomski stručnjak i profesor na Institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču Vladimir Gligorov.

Vladimir Gligorov podseća da ako je udeo usluga u ukupnoj privredi veliki, i gubici će biti veliki.

Potom, mnoge zemlje su neto uvoznici hrane, tako da valja očekivati nestašice. Tu je i povratak ljudi koji rade privremeno ili na crno u inostranstvu. Konačno, ograničene su mogućnosti monetarne i fiskalne intervencije, upozorava Gligorov.

Pozitivno je, kako dodaje, to što bi oporavak mogao da bude relativno potpun.

Ako, recimo, turisti dođu sledeće godine. U suprotnom, izazovi bi mogli da budu veliki. Tu valja dodati i političku nestabilnost, jer je region ostao neuređen, da se tako izrazim, navodi Gligorov.

Ako je samo izgubljena jedna sezona, što, kako dodaje, sada izgleda verovatno, potrebno je obezbediti finansijsku pomoć kako preduzećima, tako i zaposlenima, pristup kreditima i plaćanje naknada zaposlenima. Kaže da je sada samo pitanje koliko će duboka biti recesija i koliko će dugo trajati.

Po prirodi stvari, sa odgovarajućim merama bi trebalo da se svi vrate na posao, da se obnovi uobičajena potrošnja i da se privredna aktivnost u potpunosti oporavi. Rizik je da će se epidemija, pa tako i recesija, odužiti dok se ne nađe efikasna vakcina. To bi moglo da potraje, recimo do godinu i po dana, navodi Gligorov.

U SAD se, kako kaže, predviđa pad proizvodnje od preko 10 odsto u drugom kvartalu, što je već depresija.

Nema razloga da se misli da će pad biti manji u Italiji, Francuskoj ili Nemačkoj. Tako da je ključno koliko će to trajati, zaključio je Gligorov.

Izvor: ekapija.com

Foto: Pixabay

-