InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
12.07.2019.

SRBIJA

TOS raspisuje konkurs za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“

Turistička organizacija Srbije (TOS), kao nosilac projekta Evropske komisije pod nazivom European Destinations of Excellence – EDEN u našoj zemlji, raspisaće 15. jula 2019. četvrti po redu konkurs za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbiji – EDEN 2019.

Na konferenciji za novinare održanoj 11. jula prisutnima su se ispred Turističke organizacije Srbije obratili Dejan Crnomarković, rukovodilac EDEN programa za Srbiju i Ljiljana Čerović, rukovodilac Službe razvoja turističke ponude. Kao član EDEN žirija, u ime Klastera zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije govorila je predsednica Nataša Ranitović.

Tema ovogodišnjeg EDEN projekta koji se sprovodi u 16 evropskih zemalja članica ili kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je „zdravstveni i velnes turizam“, i ima za cilj da prepozna i nagradi manje razvijene i manje poznate destinacije koje svojom turističkom promocijom obuhvataju i ponudu zdravstvenog i velnes turizma. Konkursom u Srbiji, koji će biti otvoren do 16. avgusta, poseban naglasak biće stavljen na destinacije koje na svojoj teritoriji imaju: uredbom utvrđeno područje banje i/ili klimatskog mesta; zaštićeno područje – nacionalni park; park prirode; predeo izuzetnih odlika; opšti ili specijalni rezervat prirode; spomenik prirode; zaštićeno stanište; rezervat biosfere UNESKO.

Na Svetski dan turizma, 27. septembra 2019, u Beogradu će biti održana nacionalna dodela EDEN nagrada i proglašene pobednička i dve prateće destinacije. Njihova međunarodna promocija biće obavljena kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova Turističke organizacije Srbije, Evropske komisije i društvenih mreža. One će takođe biti uvršćene u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“ (EDEN Network), čiji ciljevi su razmena dobrih primera iz prakse među nagrađenima i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog razvoja turizma.

Obrazac za prijavu na konkurs, kao i lista opština u Srbiji koje su kvalifikovane za učešće na konkursu, moći će da se preuzmu na internet prezentaciji TOS-a od ponedeljka 15. jula.

-