InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
21.05.2020.

REGION

Slovenija građanima deli turističke vaučere od 200 evra

Na ovaj način Vlada želi sa 345 miliona evra da podstakne potrošnju u turizmu, uz dodatna 172 miliona evra zarade.

Vaučeri kojima Slovenija želi da podstakne potrošnju u turizmu koštaće državni budžet 345 miliona evra i biće izdati u elektronskom obliku i moći će se koristiti već od 1. juna, izjavio je u sredu slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.

Takozvani turistički bonovi deo su novog paketa pomoći Vlade nakon završetka epidemije korona virusa i dobiće ih svi punoletni građani u iznosu 200 evra, deca u visini od 50 evra, i moći će se iskoristiti od 1. juna, a najkasnije do kraja godine, potvrdio je ministar i potpredsednik Vlade zadužen i za turizam.

"Turizam je najpogođeniji epidemijom i njene će posledice osećati još dugo", kazao je Počivalšek, dodavši kako je u tom pogledu ta grana ekonomije specifična u odnosu na druge, pa zaslužuje poseban oblik stimulacije i pomoći.

Izrazio je nadu da će Vladin predlog parlament što pre prihvatiti, kako bi se vaučeri, odnosno "turistički bonovi", što pre mogli početi koristiti.

Pet miliona noćenja

Tehnički, bon u nematerijalnom obliku treba iskoristiti odjednom u nekom od slovenačkih turističkih objekata, njime se plaća noćenje ili noćenje s doručkom za kratkotrajni boravak, a država će onda u roku od osam dana na račun uplatiti novac, prenosi Fena, pozivajući se na Hinu.

Računa se kako će uz taj oblik domaće turističke potrošnje, uz 345 miliona "bonova" koje poklanja država, građani potrošiti dodatnih 172 miliona evra.

Tako bi se, prema očekivanjima Vlade, moglo osigurati oko pet miliona noćenja u hotelima, kampovima i drugim oblicima turističkog smeštaja i tako premostiti razdoblje do dolaska većeg broja stranih gostiju, pošto strani gosti, uglavnom oni iz Italije, Nemačke i Austrije, ostvaruju tri četvrtine noćenja u Sloveniji u normalnim turističkim godinama.

Izvor:AlJazeera Balkans/Agencije
Foto: Pixabay

-