InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
21.01.2020.

SVET

Širom sveta putovalo 1,5 milijardi turista

Tokom 2019. godine svetom je putovalo rekordnih 1,5 milijardi turista, što je četiri odsto više nego 2018, pokazuju nedavno objavljeni podaci Svetske turističke organizacije (UNWTO)

Prema ocenama istraživanja UNWTO-a, porast putovanja svetskih turista očekuje se i u 2020. godini, u iznosu od 3 do 4 odsto.

Desetu godinu za redom, svetski turizam beleži porast broja putovanja, ističu iz ove organizacije.

Porast turizma u svetu u 2019. i pozitivna predviđanja za 2020. potvrđuju turizam kao vodeći i privredni sektor, s obzirom na trenutna dešavanja u svetu. To, kao i rezultati, traže odgovorno upravljanje rastom kako bi se najbolje iskoristile mogućnosti koje turizam može da stvori za razvoj regiona širom sveta, upozoravaju iz UNWTO-a.

Između ostalog, naglašavaju da će veliki svetski događaji u 2020. godini poput olimpijade u Tokiju i izložbe Expo 2020 u Dubaiju pozitivno uticati na sektor.

Prema podacima UNWTO-a za 2019., sve regije u svetu ostvarile poraste međunarodnih turističkih dolazaka. Ipak, iz ove organizacije ističu da su neizvesnost oko Brexita, kolaps Thomasa Cooka, geopolitičke i socijalne tenzije, kao i usporavanje globalne privrede ipak doprineli nešto sporijem rastu u poređenju sa stopama rasta 2017. i 2018. godine.

Bliski Istok se u 2019. pokazala kao regija s najbrže rastućim međunarodnim turističkim dolascima, gotovo dvostruko većim od globalnog proseka. Ova regija zabeležila je 8 odsto turista više nego u 2018. Porastom broja turističkih dolazaka od 5% mogu se pohvaliti regioni Azije i Okeanije.

Dolazak turista u Evropu, prema podacima UNWTO-a bio je nešto sporiji nego prethodnih godina - zabeležen je rast od 4%. Uprkos blagom padu, evropski kontinent je i dalje vodeća svetska destinacija sa najviše međunarodnih turističkih dolazaka (oko 743 miliona), što čini 51% od ukupnog broja u svetu.

Severna i Južna Amerika su u 2019. zabeležile porast dolazaka stranih turista od 2%. Znatno veća povećanja zabeležile su ostrvske destinacije na Karibima, dok je Južna Amerika zabeležila pad usled čestih socijalnih i političkih nemira

Podaci dostupni za Afriku pokazuju rast dolazaka turista od 4% u odnosu na 2018., pri čemu se ističe sever Afrike s porastom od 9%, dok je subsaharska Afrika zabeležila porast od 1,5%.

izvor: n1.hr

-