InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
16.07.2019.

VELIKA BRITANIJA

Problemi putničke agencije Thomas Cook

Britanska putnička agencija Thomas Cook pregovara s najvećim deoničarom Fosun Tourismom i zajmodavcima o finansijskoj injekciji od 750 miliona funti (940,9 miliona dolara) kako bi premostila teškoće pogoršane slabom potražnjom na evropskom tržištu.

Najstarija putnička agencija na svetu sučeljava se s padom potražnje za paket aranžmanima, visokim dugovima i posledicama vrućeg prošlogodišnjeg leta u Evropi koje je rezultiralo smanjenim rezervacijama.

Prethodne nedelje su objavili da su im rezervacije paket aranžmana za letni odmor smanjene devet posto, a one u poslovanju sa avio prevozom putnika tri posto, zbog čega će verojatno u drugoj polovini godine zabeležiti nižu operativnu dobit nego u istom razdoblju prošle godine. Stoga su najvećem doničaru Fosun Tourismu predložili da preuzme kontrolu nad osnovnim poslovanjem s paket aranžmanima, čime bi stekao i manjinski udeo u poslovanju sa avio prevozom putnika.

Razmatraju i mogućnost prodaje ovog poslovanja i ogranka u nordijskim zemljama.

Ove godine su odlučili da sprovedu stratešku analizu poslovanja, a u međuvremenu ih je zateklo naglo zaoštravanje izazova na evropskom tržištu putovanja.

Nakon procene širokog spektra mogućnosti za smanjenje našeg duga i za postavljanje finansija na održivije temelje, odbor je odlučio da pokrene plan dokapitalizacije poslovanja, naveo je u saopštenju izvršni direktor Peter Fankhauser.

Novac će Thomasu Cooku omogućiti pripremu nadolazeće zimske sezone i fleksibilnost kod ulaganja u poslovanje.

Ove godine je tržišna kapitalizacija londonske kompanije više nego prepolovljena i trenutno iznosi oko 225 miliona dolara. Neposredno nakon uvrštenja deonica na berzu 2007. godine iznosila je oko četiri milijarde dolara.

U posljednje vreme su u više navrata upozoravali na moguće slabije poslovne rezultate, budući da su zbog slabe potražnje bili prisiljeni da pojačaju promotivne aktivnosti i ranije ponude popuste i akcije, no što im je do sada bio običaj.

Prošle godine su u poslovanju s paket aranžmanima zabeležili 11 miliona klijenata i prihode od 7,4 milijarde funti. Deo avio prevoza, koji uključuje i nemačkog prevoznika Condor, ostvario je prihode od 3,5 miliona funti.

Izvor: SEEbiz
Foto: www.ft.com

-