InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
13.05.2019.

CRNA GORA

Pregovori o privatizaciji na čekanju

Pregovori Vlade i konzorcijuma koji čine češka kompanija Philibert.a.s. i kompanija Vile Oliva biznismena Žarka Rakčevića o zaključenju ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević" – još nijesu počeli.

Tenderska komisija je još u januaru dobila ponudu konzorcijuma, koji je ujedno i jedini ponuđač za kupovinu državnog udjela u Institutu. Vlada je krajem marta ovlastila Tendersku komisiju da počne pregovore ali oni nisu počeli ni nakon više od mesec dana.

Iz Tenderske komisije su nam javili da će nam se javiti posle Uskršnjih praznika sa terminom za početak pregovora, ali se to još nije desilo, kazao je investitor, vlasnik Vile Oliva, Žarko Rakčević.

On je izrazio čuđenje zbog prolongiranja pregovora, posebno zbog činjenice da je u konzorcijumu ugledna češka kompanija, sa kojima ima ozbiljne poslovne planove za Institut.

Kazao je i da postoji rok u kojem bi trebalo da se potpiše ugovor i podsetio da je Savet za privatizaciju njihovu ponudu ocenio tehnički ispravnom.

Jednom kada počnu pregovori, imamo rok od mesec dana za definisanje svih pitanja u vezi sa preuzimanjem Instituta i potpisivanja ugovora, dodao je Rakčević.

Konzorcijum Rakčevićeve firme i Philiberta ponudio je 10 miliona evra za preuzimanje državnog udela u Institutu, kao i 27.944.380 evra vredan investicioni plan, koji podrazumeva rekonstrukciju i modernizaciju objekata, unapređenje usluga i dalji razvoj turističkog i medicinskog kadra Instituta.

Investicionim planom predviđeno je dovođenje Faze 2 na četiri zvezdice i Faze 1 na četiri zvezdice i Titove vile na pet zvezdica, a plan traje pet godina.

Budući vlasnik biće u obavezi da sa Fondom zdravstva Crne Gore potpiše poseban ugovor o uslovima nastavka lečenja građana u Institutu, u okviru javnog zdravstva.

Rakčevićeva kompanija je već vlasnik 26 odsto Instituta, udela kojeg je za 2,8 miliona evra prošlog avgusta kupila od države Srbije.

Izvor: SEEbiz
Foto: www.bokanews.me

-