InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
31.07.2019.

CRNA GORA

Povoljan investicioni ambijent dovodi hotelijere

Iz ekonomskog aspekta, Crna Gora je jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija sa trendom rasta iz godine u godinu.

Iako smo mala zemlja, na prostoru manjem od 14.000 kvadratnih kilometara, imamo mnogo toga da ponudimo što potvrđuje i poslovanje nekih od vodećih svetskih hotelskih brendova kao što su Hilton, Aman, Regent, Four Points by Sheraton, H hotels, Chedi, Melia, Iberostar, Falkensteiner, prvi „One & Only" rizort u Evropi koji je u završnoj fazi izgradnje, dok je u najavi Ritz Carlton, saopštila je Pobedi generalna direktorka Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicija u turizmu MORT-a Olivera Brajović.

Kako bi bili što prepoznatljivija turistička destinacija, kazala je, konstantno rade na povećanju smeštajnih kapaciteta visoke kategorije, poboljšanju avio-dostupnosti, diverzifikaciji turističke ponude i time na produženju trajanja sezone: Intenzivno promovišemo našu turističku ponudu istovremeno radeći na razvoju autentičnog turističkog proizvoda i kroz uvezivanje turizma i poljoprivrede.

Kada su u pitanju nove investicije u turizmu, Brajović ističe da je uspostavljanje povoljnog investicionog i poslovnog ambijenta dovelo do povećanog interesovanja za izgradnju novih i podizanje kvaliteta postojećih hotelskih kapaciteta.

Prošle godine otvoreno je 25 hotela, od čega čak 15 visoke kategorije, a od početka 2019. čak 16 visoke kategorije (tri sa pet i 13 sa četiri zvezdice). Našu obalu krase svetski hotelski brendovi, ali nam je cilj da sličnu situaciju za nekoliko godina imamo i na severu. Ne treba zaboraviti da svako renoviranje hotela na severu ili otvaranje novog u tom području predstavlja impuls za razvoj i grada i ruralnih predjela, odnosno poljoprivrede i seoskog domaćinstva, istakla je ona dodajući da se zalažu da kao država obezbede infrastrukturu, kako bi investitor imao osnovne uslove da uloži i napravi turistički kompleks.

Dakle, kako naglašava, posao države je da obezbedi električnu energiju, vodu, put i tek onda možete pozvati ozbiljnog investitora za sto.

Izvor: SEEbiz
Foto: www.rtvhit.com​

-