InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
04.02.2020.

AKTUELNO

Planinka kupila i Kuršumlijsku banju

Preduzeće A. D. „Planinka”, u čijem vlasništvu su Prolom i Lukovska banja, fabrika „Prolom voda”, park prirode Đavolja varoš, postaće vlasnik i Kuršumlijske banje.

Ovu odluku je donela komisija Direkcije za imovinu Republike Srbije, a ukupna cena kompleksa „Žubor” u Kuršumlijskoj banji je 1.415.836 evra.

Banjski kompleks „Žubor” u Kuršumlijskoj banji, pored istoimenog hotela čija je površina veća od 16.000 kvadratnih metara, čini i više ugostiteljskih objekata, među kojima su vila „Milica” i restoran „Prepolac”, a predmet prodaje činilo je i 95.900 kvadratnih metara zemljišta.

Naši ljudi su već obišli Kuršumlijsku banju i u narednom periodu započećemo investiciono ulaganje, kako bi čitav prostor oživeo i sredio se za turiste. Prema prvim procenama, potrebno je uložiti oko 10 do 12 miliona evra, a kompletni radovi bi mogli da se završe do kraja 2020. Ili početkom 2021. godine, kažu nadležni u „Planinci”.

Kućica za termalni izvor u Kuršumlijskoj Banji nije bila predmet prodaje, već će način korišćenja termalnog izvora biti regulisan po Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a naknada u skladu sa Zakonom za korišćenje javnih dobara.

A. D. „Planinka” je krajem prošle godine na ime bespovratne pomoći od države dobila 1,6 miliona evra za izgradnju hotela „Bela Jela” u Lukovskoj banji. Ovo preduzeće dobiće po Ugovoru sredstva iz državnog budžeta u dve tranše, prvu u 2020. od preko 996.000 i drugu od preko 640.000 evra tokom 2021. godine. Projektom je planirano da investicija izgradnje hotela košta oko 8 miliona evra. U Ugovoru o dodeli sredstava za izgradnju hotela i proširenja kapaciteta Lukovske banje, a u okviru kapaciteta Specijalne bolnice za rehabilitaciju Prolom banja, između ostalog piše da se korisnik pomoći obavezuje da do kraja 2020. godine uposli 70 novih radnika na neodređeno vreme.

izvor: seebiz.eu

-