InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
30.09.2019.

AKTUELNO

Od januara nova pravila za turističke agencije i putnike

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u oktobru će doneti dva pravilnika koji bi trebalo da regulišu rad turističkih agencija, a koji će stupiti na snagu u januaru, kako bi se obezbedila veća zaštita domacih putnika i turista.

Iz Ministarstva turizma naglašavaju da je Zakon o turizmu usvojen u martu ove godine i napominju da će novi pravilnici bliže regulisati tu oblast, posebno kad je reč o radu agencija, licenciranju, aktiviranju garancija i drugom.

Prema tim pravilnicima turističke agencije će biti podeljene u četiri kategorije i svaka kategorija će imati različiti iznos garancija putovanja i potrebnog depozita.

Agencije će donošenjem novih pravilnika biti podeljene u četiri grupe ili kategorije i to - prva grupa do 1.000 putnika, druga od 1.000 do 5.000 putnika, treća od 5.000 do 10.000, a četvrta više od 10.000 putnika. Grupa do 1.000 putnika plaćaće manji iznos osiguranja u odnosu na druge. U narednim danima ostaje nam da utvrdimo tačne iznose za svaku kategoriju, navode iz Ministarstva.

Između ostalog, sa osiguravajućim kućama i agencijama ugovoreno je da se napravi softversko rešenje koje će putnicima omogućiti da u svakom trenutku mogu da provere da li imaju garanciju putovanja, odnosno da li su osigurani.

To znači da će putnik, ukoliko dođe do neke nepredviđene situacije, moći da traži i dobije povraćaj sredstava, ističu u Ministarstvu.

-