InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
13.01.2020.

AKTUELNO

Novi pravilnik za turističke agencije

Sve turističke agencije u Srbiji će morati da do kraja januara, na svojim računima obezbede određeni depozit, u suprotnom će ostati bez licence.

Do kraja januara sve turističke agencije u Srbiji koje su do sada imale licencu da mogu da rade kao tur-operatori moraju da pribave nove licence koje se stupanjem Pravilnika o garancijama putovanja od 1. januara rangiraju u četiri kategorije, rekao je Aleksandar Seničić, direktor Yute.

Seničić navodi da će prvoj grupi pripadati one agencije koje su u poslednjih 12 meseci realizovale putovanja za do 1.000 putnika, drugoj grupi pripadaće agencije koje imaju od 1.000 do 5.000, trećoj od 5.000 do 10.000, a četvrtoj više od 10.000 putnika.

On objašnjava da su određeni limiti pokrića za osiguranje, odnosno za garanciju putovanja u slučaju zatvaranja agencije, te je iznos osiguranja za prvu grupu 200.000 evra, za drugu 250.000 evra, za treću 350.000 evra i za četvrtu 400.000 evra.

Novina je i uvođenje depozita koji će agencije morati da imaju u svakom trenutku na računu, a to će se proveravati na kraju svakog meseca.

Visina depozita zavisiće od grupe kojoj turistička agencija pripada - za prvu grupu depozit je od 2.500 evra, drugu 5.000 evra za treću 7.500 evra i četvrtu 10.000 evra.

Seničić kaže da su od sada rukovodioci turističkih agencija, odnosno oni na koje se vodi licenca organizatora turističkih putovanja, u obavezi da imaju znanje stranog jezika na nivou B2, uz stare obaveze koje podrazumevaju minimum tri godine radnog staža u turizmu, poslovni prostor i visoku stručnu spremu.

Upitan da komentariše kritike pojedinih predstavnika i udruženja turističkih agencija da obezbeđivanje depozita i garancija neće moći da obezbede manje agencije i da će to dovesti do njihovog zatvaranja, Seničić tvrdi da se to neće dogoditi.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija ranije su najavili da će novi pravilnici obezbediti veću zaštitu domaćih putnika i turista.

izvor: b92.net