InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
24.07.2019.

CRNA GORA

Mamula će postati hotelsko turistički kompleks

Transformacija ostrva Lastavica i utvrđenja Mamula uz minimalne intervencije i očuvanje istorijske i arhitektonske autentičnosti i integriteta lokaliteta, te uvođenje hotelskih sadržaja uz upotrebu ekoloških i održivih metoda osnovne su karakteristike projekta koji realizuje kompanija OHM Mamula. To je u potpunosti u saglasnosti sa politikom Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i drugih institucija u Crnoj Gori ocenjeno tokom posete delegacija Ministarstva i Sekretarijata za razvojne projekte kompaniji OHM Mamula Crna Gora.

Kako je saopšteno iz kompanije, delegacija koju su predvodili državni sekretar MRT Damir Davidović i sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević, razgovarala je sa menadžmentom i konsultantima kompanije OHM Mamula o rekonstrukciji tvrđave Mamula i glavnim radovima koji bi uskoro trebalo da počnu.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma podržavaju u potpunosti projekte koji doprinose turističkom i ekonomskom razvoju Crne Gore, a posebno projektima koji se izvode uz puno poštovanje arhitektonske autentičnosti i doprinose valorizaciji kulturnog turizma, ocenio je državni sekretar Davidović.

OHM Mamula je, kako u fazi pripreme za početak prvih radova, tako i tokom izvođenja pripremnih radova, sprovela obimna istraživanja postojeće dokumentacije i stanja na terenu, a posebno je važna održiva potrošnja struje i vode, kao i bezbedan sistem upravljanja otpadom koji će biti uspostavljeni na lokaciji.

Na lokalitetu su očišćena i testirana dva postojeća bunara, kao i mrežni sistem prikupljanja kišnice i višestruke upotrebe vode kroz recikliranje, koji će biti revitalizovan i osposobljen za ponovnu upotrebu na isti način kao i pre više od 160 godina, kada je tvrđava i napravljena.

Kulturna dobra su resurs na kojem se gradi ekonomski i turistički razvoj a transformacija Mamule doprinosi snaženju turističke ponude Crne Gore.

Izvršni direktor OHM Mamula, Predrag Nenezić, rekao je da će rekonstrukcija i transformacija Mamule predstavljati izazovan projekat i u Crnoj Gori prvi primer adekvatne valorizacije istorijskog spomenika i objekta pod zaštitom države.

Reč je o transformaciji u hotelsko-turistički rizort sa svim sadržajima koje zahteva takav objekat, a koji će istovremeno sačuvati autentičnost i posedovati sadržaje kakva je istorijska galerija i ostati javan, otvoren za javnost, rekao je Nenezić.

Na ostrvu Lastavica u toku je poslednja faza zemljanih radova na centralnom platou, a podrazumeva raščišćavanje zemlje i uklanjanje stenskog materijala do projektovane kote iskopa, radi uvođenja ukopanih servisnih sadržaja. Nakon formiranja servisnih sadržaja ispod platoa, zemljani nasip će biti vraćen, a plato će dobiti originalan izgled.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz glavni projekat, u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Na projektu radi internacionalni tim renomiranih stručnjaka koji uključuje MCM Design iz Portugala, Orascom Švajcarska, Studio Projektor iz Tivta, Enformu iz Kotora i druge.

Izvor: Radio Jadran/eKapija
Foto: radiojadran.com

-