InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
27.09.2019.

AKTUELNO

Kuršumlija „Izuzetna destinacija Evrope“ u Srbiji za 2019. godinu

Na svečanoj ceremoniji nedavno održanoj na Svetski dan turizma u Skupštini grada Beograda, proglašeni su dobitnici priznanja u okviru nacionalnog konkursa za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbiji (European Destinations of Excellence – EDEN).

Pobednička destinacija je Kuršumlija, dok su za prateće izabrani Pećinci i Kruševac.

Tema nacionalnih EDEN konkursa održanih u 16 evropskih zemalja bila je „Zdravstveni i velnes turizam“, isključujući medicinski turizam, a na takmičenju u našoj zemlji, koje je sprovela Turistička organizacije Srbije, poseban naglasak stavljen je na destinacije koje na svojoj teritoriji imaju:

  • uredbom utvrđeno područje banje i/ili klimatskog mesta;
  • zaštićeno područje – nacionalni park; park prirode; predeo izuzetnih odlika; opšti ili specijalni rezervat prirode; spomenik prirode; zaštićeno stanište;
  • rezervat biosfere UNE

Konačan redosled utvrđen je nakon poseta stručnog žirija kandidatima u užem izboru – Ivanjica, Kuršumlija, Kruševac, Mionica i Pećinci. Opšti kriterijumi za učešće bili su postojanje planskog dokumenta koji sadrži odredbe o održivom razvoju turizma, turističke ponude koja obuhvata i zdravstvene i velnes resurse i uslov da ukupan godišnji broj turista po kvadratnom kilometru pojedinačne opštine bude manji od nacionalnog proseka za 2018. godinu.

Turistička ponuda na teritoriji opštine Kuršumlija, naročito u oblasti zdravstvenog i velnes turizma, predstavlja pozitivan primer preobražaja nekadašnjih rehabilitacionih centara usredsređenih prvenstveno na pružanje medicinskih usluga ka savremenim trendovima obogaćivanja sadržaja velnes ponudom. O tome svedoče, pre svega, moderni velnes i spa centri u hotelima Prolom i Lukovske banje, a nakon predstojećeg sređivanja Kuršumlijske banje i završetka novog hotela u Lukovskoj banji, turistička ponuda Kuršumlije biće dodatno osnažena, svrstavajući ovu opštinu među najistaknutije destinacije u Srbiji u oblasti zdravstvenog i velnes turizma.

Nagrađene destinacije dobijaju mogućnost za povećanu međunarodnu promociju, učešće u radu nacionalne i evropske EDEN mreže, čiji ciljevi su razmena dobrih primera iz prakse među nagrađenima i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog razvoja turizma.

-