InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
21.05.2020.

EU: I turisti i domaći odgovorni za zdravlje svih

Ministri turizma EU 27 pozvali su na koordinaciju, komunikaciju i razmenu informacija na nivou Evropske unije, u cilju zajedničkog odgovora na krizu COVID-19 i ponovnog pokretanja turističkog sektora.

Pozvali su na osiguravanje sličnih uslova za prelazak granica unutar EU-a, ali i podržali mogućnost postizanja bilateralnih dogovora, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju.

Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli kaže kako su u EU svi svesni važnosti turističkog sektora i za ekonomiju i težiće njegovom brzom oporavku, prenosi Tanjug.

Očekuje se da će turističkom sektoru, kao jednom od najpogođenijih pandemijom korona virusa, kroz plan oporavka pomoći i budući višegodišnji budžet EU-a.

Zajednički pristup

"U pokretanju turističkog sektora pomoći će nam i zajednički pristup. Što više možemo učiniti zajedničkim protokolima i merama, to je bolje. Tamo gde ima uslova za bilateralne dogovore i gde su epidemiološke situacije slične, i to podržavamo", kaže Cappelli.

Naglasio je da je EU iz potpunog "zatvaranja" došla u situaciju kada se u narednih "mesec-dva" očekuje kontinuirano "otvaranje" svih zemlja članica.

"Uslovi i preporuke za otvaranje su isti za sve. Jedino što se razlikuje jeste trenutak primene, koji zavisi od epidemiološke situacije u konkretnoj zemlji", navodi hrvatski ministar.

U tom kontekstu on objašanjava i razlike koje trenutno postoje unutar EU-a, gde neke države traže "jače kontrole" na ulasku ili izlasku, što podrazumeva testiranje na COVID-19, dok druge, s boljom epidemiološkom situacijom, traže "minimalne mere" fizičkog distanciranja, higijene i merenja temperature.

"I oni koji primaju turiste i oni koji dolaze kao turisti moraju biti odgovorni za zdravlje svih nas", poručio je Cappelli.

U planu interaktivna mapa

Ministri turizma EU-a pozdravili su plan Evropske komisije za formiranje internetskih stranica posvećenih informcijama o epidemiološkoj situciji širom Evrope.

Ta interaktivna mapa bi trebalo da bude ažurirana u realnom vremenu, a služiće i potencijalnim turistima prilikom izbora destinacija.

Na sastanku ministara turizma bilo je reči, ali ne i konsenzusa, oko vaučera za neiskoriš'ena putovanja, pri čemu su se neke zemlje članice pozivale na "veću fleksibilnost i uzimanje u obzir konkretnih ekonomskih prilika".

U ministarskim zaključcima navodi se da se očekuju dalji razgovori između zemalja članica u pogledu sprovođenja smernica EK-a za turizam i transport.

Izvor: Al Jazeera Balkans/Agencije
Foto: Pixabay

-