InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
09.08.2019.

CRNA GORA

Dobra naplata boravišne takse

Uprava lokalnih javnih prihoda opštine Budva naplatila je do početka jula 1,97 miliona evra na ime boravišne takse.

To je gotovo 200.000 evra više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Sekretar za finansije i direktor Uprave za naplatu javnih prihoda Petar Odžić, naveo je za "Primorske novine" da su premašeni prošlogodišnji rekordni rezultati.

Od ukupno naplaćenog iznosa 980,91 hiljadu evra se odnosi na naplatu boravišne takse za privatni smeštaj. Prošle godine u istom periodu naplaćeno je 1,89 miliona evra, od čega se 925,65 hiljada evra odnosi na građane, kazao je Odžić, a prenela agencija Mina.

On je dodao da boravišna taksa predstavlja prihod Nacionalne i Turističke organizacije Budve.

Odžić je podsetio da su od početka juna na terenu biti timovi turističkih inspektora, ovlašćenih za kontrolu privatnog smeštaja i naplatu boravišne takse.

Planiramo da kontrole u privatnom smeštaju budu do kraja septembra, dok ćemo hotele kontrolisati tokom čitave godine. I pored velikih napredaka u naplati boravišne takse, prostor sive zone je još veliki, ali zajedničkim naporima lokalne i državne turističke inspekcije, trudićemo se da sivu zonu svedemo na minimum, rekao je Odžić.

On je naveo da je cena boravišne takse ostala nepromenjena, a prihod od nje u odnosu 80 prema 20 odsto dele TO Budva i NTO.

TO Budva, kako se dodaje, dominantni priliv očekuje od naplate boravišne takse i njen budžet za ovu godinu biće čak 3,5 miliona evra.

Izvor: B92
Foto: travelmontenegro.me​

-