InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
08.08.2019.

HRVATSKA

Broj turista u padu

Turistička sezona u Hrvatskoj znatno je slabija nego prošle godine, najnoviji su podaci hrvatske turističke zajednice...

Kako prenosi Index, prema podacima iz sistema e-visitor, u Hrvatsku je u julu došlo 4,24 miliona stranih turista, odnosno gotovo 58.000 manje nego u istom mesecu prošle godine.

Manje je i noćenja stranih turista, za oko 600.000. Prošle godine zabeleženo je 27,57 miliona noćenja u julu, a ove godine 26,96 miliona.

Hrvatski turistički radnici ocenjuju da iako razlika u broju turista nije preterano velika, manjak je ipak zabrinjavajući. Najveći pad u broju turista doživele su tradicionalne destinacije na Jadranu, gde je od svih obalnih županija samo Dubrovačko-neretvanska zabeležila povećanje broja turista od 3,6 posto.

Pad bi na Jadranu bio i veći da nije domaćih turista koji su se u julu odlučili za godišnje odmore, pa sve županije uz Jadran beleže povećanje broja domaćih gostiju.

Za razliku od Jadrana, kontinentalna Hrvatska, sa daleko manjim kapacitetima, beleži povećanje broja gostiju. Međutim, sve kontinentalne županije u ukupnom turističkom prihodu učestvuju sa manje od sedam odsto, pa njihova povećanja broja gostiju teško mogu nadoknaditi jadranski manjak.

Kako piše Index, najviše stranih gostiju i dalje dolazi iz Nemačke, no u julu ove godine došlo ih je 20 hiljada manje nego prošle godine. Sedeći najbrojniji gosti su Slovenci, kojih je došlo 1 odsto više nego u julu 2018. Manje je i Austrijanaca, Poljaka i Čeha. Iz Češke i Austrije došlo je po pet odsto manje gostiju, a godinama su bili među najbrojnijim turistima u Hrvatskoj.

Još veći pad zabeležen je u dolascima Poljaka, čak 9 odsto. Upravo to što su gosti iz tih zemalja izabrali neke druge zemlje za odmor u julu je glavni razlog manjka turista na Jadranu ove godine.

Među zemljama iz kojih u Hrvatsku dolazi manji broj turista zabeležen je porast gostiju iz Bosne i Hercegovine za 5 odsto. Došlo je i 1 odsto više Amerikanaca, te 2 odsto više Britanaca.

Najviše je porastao broj turista iz Čilea, za čak 45 odsto, i Ukrajine, za 30 odsto. Tako je iz Ukrajine u julu 2018. godine došlo 28.355 turista, a ove godine ih je bilo 36.922.

Izvor: Tanjug/B92
Foto: croatia.hr

-