InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
12.08.2019.

SRBIJA

Broj hotela u prestonici udvorstručen za poslednjih pet godina

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je u prvoj polovini godine Beograd posetilo 531.333 turista koji su ostvarili 1.170.734 noćenja, što je za 7% više u odnosu na isti period prošle godine, i po broju turista ali i po broju noćenja.

Prema njegovim rečima, u toku letnjih meseci najviše gostiju je iz regiona, Turske, zatim zapadne Evrope ali ne zaostaju ni turisti iz Kine i Rusije, prenosi Beoinfo.

U toku leta najviše gostiju je iz regiona ali i iz Turske, Kine, zapadnih zemalja i posebno Rusije. Trend rasta broja turista i broja noćenja je i dalje aktuelan, što je rezultiralo i povećanjem smeštajnih kapaciteta, pojasnio je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da tokom leta, zahvaljujući turizmu i sezonskim poslovima, svaki osmi Beograđanin radi u turizmu ili sektoru usluga. On je podsetio da je 2014. godine Beograd imao 67 hotela, a da ih je sada više od 120, što je pokazatelj koliko se Beograd razvija u turizmu.

U Beogradu se broj hotela gotovo udvostručio, a i dalje postoji potreba za izgradnjom i otvaranjem novih. U istom periodu, kapacitet privatnog smeštaja je učetvorostručen. Turizam će se u Beogradu i dalje razvijati, pa je shodno tome važno da nastavimo rad na uređenju grada i poboljšanju infrastrukture, ali i kulturnim sadržajima prestonice, kazao je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da jedna od najvažnijih okosnica za dolazak gostiju leti u Beograd jesu manifestacije koje iz godine u godinu privlače sve veću pažnju turista. Među njima je i predstojeći Beer Fest, najpopularniji događaj među gostima iz regiona i Evrope koji poseti preko 500.000 ljudi. Sve veću pažnju beleži i Beogradski karneval brodova koji će 31. avgusta zatvoriti sezonu festivala u Beogradu.

Izvor: eKapija
Foto: 123rf

-