InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
30.07.2019.

CRNA GORA

Bolja naplata boravišne takse

Od boravišne takse je u prvoj polovini godine naplaćeno oko 2,1 milion evra, saopštila je sekretarka Odbora udruženja turizma PKCG Sanja Marković. Pri tome je naplata ove godine bolja oko 20 odsto, dodala je.

Ona je kazala da je primetan i bolji rezultat u prijavi gostiju u objektima kolektivnog smeštaja gde je u prvih pet meseci prijavljeno 30 odsto više turista nego u prvih pet meseci prošle godine.

Ovako visoke stope rasta su jednim delom rezultat veće discipline objekata kolektivnog smještaja. I u privatnom smještaju je zabeležen rast prijave gostiju, što posebno treba da bude naglašeno u špicu letnje turističke sezone, kazala je Marković.

Kako je dodala, analizom rezultata u turizmu koji su ostvareni prošle godine, konstatovan je određeni napredak kada se radi o prijavi gostiju i naplati boravišne takse kao rezultat aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije koje su realizovane u prethodnom periodu, prenela je agencija Mina.

Tokom ove godine su nastavljene intenzivne aktivnosti, sa naglaskom na pitanja registracije smeštaja, prijave gostiju, naplate boravišne takse i radne odnose u hotelijerstvu. Siva ekonomija je problem sa kojim se suočavaju sve zemlje, u manjem ili većem obimu, a koja negativno utiče na regularne uslove poslovanja, urušava poresku disciplinu i umanjuje visinu javnih prihoda, navela je Marković.

Prema njenim rečima, kontinuitet mora biti glavno obeležje borbe protiv sive ekonomije jer je reč o procesu sa ciljem svođenja sive ekonomije na nivo koji neće ugrožavati zdravi deo ekonomije, niti praviti dodatni teret javnim finansijama.

Bolju naplatu boravišne takse ove godine prokomentarisao je za Pobjedu i predsednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović koji smatra da sve više ljudi shvata da im je bolje, profitabilnije, mirnije da rade u legalnoj nego u sivoj zoni.

Spreman sam da se kladim da ćemo premašiti milijardu prihoda kao i prošle godine. Što se tiče broja gostiju, jul i avgust su limitirani meseci sa plus-minus dva, tri odsto turista. Bitni su meseci koji daju taj konačni rezultat, a to su mart, april, maj, pa i deo juna, pa septembar, oktobar i deo novembra, rekao je Radulović.

Izvor: B92/Mina-Busines
Foto: www.rtvhit.com

-