InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
13.05.2019.

SRBIJA

Bez naknade za selfije u zaštićenim područjima prirode

Fotografisanje za lične potrebe u zaštićenim područjima Srbije, iako se u javnosti spekulisalo drugačije, neće se naplaćivati.

Ovo je za Tanjug izjavila Gordana Jančić iz Javnog preduzeća "Srbijašume" koje je upravljač u više zaštićenih područja u Srbiji.

U odlukama za zaštićena područja koje se donose na osnovu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, postoji naknada i za fotografisanje i snimanje, ali samo kada su u komercijalne svrhe, a "Srbijašume" ih naplaćuju već 15 godina.

Još od 2004. godine mi to realizujemo na području Parka prirode Golija, a svake godine Vlada Republike Srbije proglašava zaštićena područja kao što su Stara planina, Sićevačka klisura, Kamena gora, Ozren-Jadovniki i dodeljuje ih na upravljanje 'Srbijašumama, podsetila je Jančićeva.

Ona je dodala da za sva ta zaštićena područja postoje odluke za korišćenje kojima je definisano da se za delatnosti u njima plaća naknada.

Istakla je da je realno da deo profita koji se ostvari delatnošću u zaštićenom području tu i ostane, a "zakonom je definisano da sredstva od naknade upravljač koristi za zaštitu, održavanje, uredjenje, prezentovanje i unapredjenje tog zaštićenog područja".

Tu lepotu treba sačuvati i za sadašnje i za buduće generacije, naglasila je Jančić.

Naknade su iz oblasti rudarstva, energetike, korišćenja voda, saobraćaja, naknade za mini hidrocentrale, za obavljanje delatnosti snimanja filmova i reklama u komercijalne svrhe, kao i za skupljanje lekovitog bilja i šumski plodova koji su za komercijalne svrhe,

U proteklom periodu najveće učešće u naplaćenim naknadama imale su naknade iz oblasti energetike, a to su dalekovodi, rudarstva kao što je naplata u parku prirode Radan za rudnik Lece, naknada za korišćenje voda koje se flaširaju plaća se u parku prirode Zlatibor, navodi Jančić.

Ona ističe da se naknade naplaćuju od delatnosti iz kojih se ostvaruje profit, a ne od građana za selfije i fotografije, "što nije predvidjeno niti će se raditi".

U zaštićenim područjima postoji naknada za šatore, dodaje Jančićeva i objašnjava da se može kampovati samo na odredjenom prostoru, a taj novac se upotrebljava da bi se uredio, zaštitio i obezbedio kamp prostor.

Izvor: Tanjug/eKapija
Foto: media.allure.com

-