InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
23.09.2019.

SVET

Bankrotirala najstarija svetska turistička kompanija Thomas Cook

Likvidacija kompanije, koja zapošljava 22.000 ljudi, označava kraj jedne od najstarijih britanskih kompanija koja započela sa radom 1841. organizovanjem lokalnih izleta. Preživela je dva svetska rata, bila začetnik turističkih paket-aranžmana i masovnog turizma.

Kompanija je upravljala hotelima, odmaralištima i avionima koji su ugostili 19 miliona ljudi godišnje u 16 zemalja. Trenutno ima 600.000 turista, većinom iz Nemačke, Britanije i Skandinavije, širom sveta što je prisililo britansku vladu i osiguravajuća društva da koordiniraju operaciju zbrinjavanja klijenata kompanije.

Britanska uprava za avio saobraćaj (CAA) objavila je da je Thomas Cook prestao da posluje i da vlasti imaju u pripremi avione koji će početi da vraćaju u Britaniju više od 150.000 britanskih turista tokom sledeće dve nedelje.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije napuštenih aviona Thomas Cooka koji su uklonjeni sa svojih pozicija na aerodromima te zaposlenih koji ih napuštaju. Svi letovi kompanije otkazani su, a putnici su upućeni na to da ne dolaze na aerodorom već da potraže informacije o organizaciji povratka na internet stranici kompanije.

Britanske vlasti kontaktiraju i hotele u kojima su gosti Thomas Cooka kako bi ih obavestili da će troškove preuzeti britanska vlada putem osiguravajućih društava.

Kako navode svetski mediji, Thomas Cook se urušio pod teretom dugova od 1,7 milijardi funti, konkurencije onlajn turističkih usluga, izmenjenog turističkog tržišta kojem se nije prilagodio i geopolitičkih događaja.

izvor: n1.rs

-