InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
12.04.2019.

INDIJA

Zabrana višestrukog korišćenja ulja

Indijska agencija za bezbednost hrane i standarde (FSSAI) objavila je da restorani više neće moći iznova da koriste ulje za kuvanje.

Novo ograničenje, koje je stupilo na snagu 3. marta, zabranjuje ponovnu upotrebu ulja za kuvanje više od tri puta u ugostiteljskim objektima. Uzimajući u obzir da „ponovljeno prženje ulja dovodi do promena u hemijskim, nutritivnim i senzornim svojstvima jestivog ulja“, FSSAI je nastojao da reguliše kvalitet ulja kojeg ugostitelji koriste svakodnevno.

Da bi se osiguralo da se korišćeno ulje za kuvanje ne koristi direktno u pripremi hrane ili ponovo ulazi u lanac ishrane, odlučeno je da svi poslovni subjekti za hranu, čija je potrošnja jestivog ulja više od 50 litara dnevno, vode evidenciju i odlaganje upotrebljenog ulja za kuvanje sa agencijama koje su ovlašćene od strane Agencije za sigurnost hrane i standarde Indije ili komesara za bezbednost hrane, navode iz agencije.

Kao deo novih propisa, od ugostitelja će se tražiti da održavaju tabelu za praćenje i upotrebu vrsta ulja i količina koje se koriste za prženje svakog dana i količina koje se odbacuju na kraju dana.

-