InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
18.10.2019.

CRNA GORA

Ugostitelji kažnjeni sa 23.000 eura zbog kršenja zabrane pušenja

U Crnoj Gori od stupanja na snagu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, tj. od 14. avgusta ove godine, inspekcija je napisala 88 prekršajnih naloga za njegovo kršenje, u ukupnom iznosu od 23.030 eura.

Iako je zakon stupio na snagu 14. avgusta njegovu primenu je inspekcija turistička, zdravstveno-sanitarna i tržišna, počela da kontroliše mesec kasnije.

Turistička inspekcija sprovodi kontrolu primene ovog zakona u delu obaveze isticanja oznake o zabrani pušenja i zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima u kojima se pružaju usluge smeštaja, pripremanja i posluživanja hrane. Turistička inspekcija je u periodu od početka godine do primene novog zakona tj. od 14. avgusta 2019. godine, izdala ukupno 271 prekršajni nalog u iznosu od 89.100 eura, a nakon stupanja na snagu novog zakona izdato je 58 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 15.220 eura, naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Zdravstveno-sanitarna inspekcija u ovom periodu izdala je 12 prekršajnih naloga u iznosu od 2.710 eura prilikom kontrole u državnim institucijama i prostorima u kojima se vrši promet i proizvodnja hrane.

Kako su objasnili iz Uprave, sanitarni inspektor kontroliše zabranu pušenja i obavezu isticanja oznake za zabranu pušenja u javnim prostorima kao što su vrtići, škole, fakulteti, igraonice za djecu, domovi kulture, pozorišta, sportske sale.

Kontrolom su obuhvaćeni i prostori u kojima se obavlja trgovinska delatnost i proizvodnja, skladištenje i promet hrane, domovi za smještaj učenika i studenata, domovi za smještaj starih lica, sredstva javnog prevoza i drugim javnim prostorima, kao i u svim radnim prostorima.

izvor: investitor.me

foto: nydailynews

-