InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
05.03.2020.

TREND

U restoran nekad sa društvom, danas solo

Tokom proteklih pet godina, 35 odsto svih poseta američkim restoranima ostvarili su ljudi koji obeduju sami, što je rekordni skor, pokazuje studija kompanije za istraživanje tržišta NPD Group.

Solo posetioci su prošle godine ostvarili 15,4 milijardi poseta američkim restoranima, što je rast od jedan odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći deo, 89 odsto solo poseta ostvareno je u brzim restoranima, a veliki broj obroka naručen je za poneti. Samo 10 odsto posetilaca bilo je u tradicionalnim restoranima sa kompletnom uslugom.

Istraživači ovaj trend objašnjavaju željom za brzinom i udobnošću, ali i demografskim trendovima. Broj jednočlanih domaćinstava u Americi raste i dostigao je brojku od 28,4 odsto prošle godine, u odnosu na 16,7 odsto 1969. godine, pokazuju statistički podaci.

Trend, ipak, nije ograničen samo na SAD. Februarski izveštaj NPD Group pokazao je da broj solo posetilaca restorana, u koje se ubrajaju i naručivanja hrane, raste i u Velikoj Britaniji. Prošle godine je ostvareno 4,4 milijarde solo poseta, što je skoro dve petine od ukupnog broja od 11,6 milijardi. Trošak na hranu i pića van kuće takođe je povećan za 16 odsto u ovoj grupi posetilaca, dok je u drugim grupama povećan za 11 odsto.

Predstavnik NPD Group Dominik Allport istakao je da svi restorani treba da odgovore na ovaj trend kako bi uzeli deo rastućeg tržišta.

Jedna od stvari koju moge da urade je da stvore enterijer koji će iskustvo samostalnog obedovanja učiniti prijatnijim za posetioce, poput sastavljanja više malih stolova, rekao je Allport.

Foto: Unsplash

-