InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
20.02.2020.

SVET

U Helsinkiju otvoren restoran koji ne proizvodi otpad

Albert Frank Suner, Karlos Enrikes i Luka Balać nedavno su otvorili restoran Nola - restoran koji ima koncept nulte proizvodnje otpada

Njih trojica su dodatno podigli lestvicu restoranske usluge i odlučili se za koncept nulte proizvodnje otpada, koji se skriva i u samom nazivu – nola, što na finskom znači nula.

S težnjom ka odgovornom raspolaganju resursima na umu, oni pokušavaju da kuvaju i uslužuju goste ne bacajući smeće, ne koriste plastiku za jednokratnu upotrebu i ne vakuumiraju prehrambene artikle.

Delovi lanca proizvodnje u kojima nastaju najveći gubici su pakovanje i priprema obroka. Od dobavljača ne prihvatamo ništa što dolazi u ambalaži koju je nemoguće upotrebiti ponovo. U restoranu nudimo samo jedan meni od ukupno šest jela, od kojih posetioci biraju ili četiri ili svih šest, tako da možemo da pripremimo odgovarajuće količine, otkrio je Luka Balać, jedan od vlasnika restorana.

Špansko-portugalsko-srpski tim je implementaciju postulata života bez otpada usavršio do te mere da u kuhinji čak ne poseduju ni kante za đubre. Svi otpaci se kompostiraju u modernoj mašini ili vraćaju snabdevačima kako bi oni uzgojili novu hranu, tvrde osnivači restorana Nola.

Albert, Karlos i Luka namirnice, najčešće organskog porekla, uglavnom dopremaju od lokalnih proizvođača.

Pivo "sazreva" na licu mesta, a vino mora da prevali nešto duži put do restorana, ali se pravi u skladu sa eko-principima.

Još jedna praksa je i predstavljanje dostupnih jela na tabli za pisanje, umesto štampanja pojedinačnog jelovnika za svakog gosta.

izvor: ekapija.com

-