InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
29.03.2019.

PREDSTAVLJAMO: IRANSKI RESTORAN PERSIJSKI PRINC NA BEOGRADSKOM VRAČARU

Tanjir izbalansirane i zdrave hrane

Persijski princ, iranski restoran koji se nalazi u beogradskoj opštini Vračar, mesto je koje će najpre mirisima i ukusima, a zatim i zvucima i svojim enterijerom gostima koji ga posete dočarati Iran. Najpre na nepcima. Ali odakle je bolje i sresti se sa nekom novom kulturom, ako ne upravo za njenom trpezom?

Priredila: Milica Milutinović
milica@instore.rs

Restoran je otvoren pre otprilike pet meseci, bez velike pompe i reklame, a nekako je ta vest ipak našla put do ljudi i o restoranu se pročulo po gradu. To nam je i najdraže, jer su nam reklama upravo zadovoljni gosti koji su svoje utiske prenosili dalje, rekao je nam je na početku vlasnik restorana Said Hosseini.

Prema njegovim rečima, ovo jeste prvi i jedini restoran persijske kuhinje u Beogradu, u Srbiji, i čak u regionu. Veoma smo srećni što je baš beogradska gastronomska ponuda obogaćena i na neki način privilegovana kuhinjom jedne drevne civilizacije kakva je persijska, dodaje on.

Restoran se sastoji od dve odvojene i terase, a u procesu su za dobijanje dozvole za letnju baštu, tako da je trenutni kapacitet za oko 70 ljudi, sa tendencijom proširenja na letnju baštu.

Poput kineske filozofije jina i janga, Persijanci su razvili svoju filozofiju hrane. Kako nam je naš sagovornik objasnio, u iranskoj kuhinji hrana je podeljena na namirnice tople prirode i namirnice hladne prirode. Kada kažemo toplo-hladno, pri tome naravno ne mislimo na temperaturu namirnica, nego na onaj uticaj koji određena hrana proizvodi u našem organizmu, kako utiče na naš metabolizam, na naše varenje. To je veoma kompleksna materija i ovom prilikom ju je nemoguće elaborirati do tančina, ali uopšteno govoreći hrana koja je visoke energetske vrednosti i koja ima visok procenat masti, kao i ljuti začini, uglavnom spadaju u namirnice tople prirode. Nasuprot tome, većina povrća i žitarica poput pirinča spadaju u hladne namirnice, objašnjava nam on. Zato je, dodaje on, u iranskoj kuhinji svako jelo potpuno izbalansirano, tako da iranska hrana spada u veoma zdravu hranu sa povoljnim uticajem na ljudski organizam.

Trenutno u restoranu Persijski princ rade tri kuvara iz Irana i jedan iz Srbije, a uskoro im, kažu, stiže podrška iz Irana u vidu još dva kuvara. Tako da je hrana kod nas 100% autentična iranska hrana, pripremljena na potpuno isti način na koji se priprema u Iranu. Tu su naravno i naši dragi konobari koji su zaduženi za to da se gosti osećaju prijatno kod nas, dodaje Said.

Hrana kod nas je 100% autentična iranska hrana, pripremljena na potpuno isti način na koji se priprema u Iranu.

Meni su kreirali na osnovu onoga što je najpopularnije u Iranu, odnosno uvrstili su najpopularnija iranska jela, ali isto tako su se potrudili da neka jela malo prilagode ovdašnjem ukusu i preferencijama. U ponudi imaju samo iransku hranu - od predjela, preko glavnih jela, jela sa roštilja, salata i deserata. Sva jela su pripremljena od svežih namirnica sa lokalnih pijaca, i to su naši gosti prepoznali, jer je utisak kod svih taj da je hrana veoma ukusna i sveža. To je uostalom i naš cilj, dodaje on.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da su gosti koji dolaze u restoran uglavnom zaintrigirani iranskom hranom, oni žele da probaju sve. Ono što su primetili je i da im se gosti uglavnom vraćaju i svaki put probaju nešto drugo. Ipak, ako bismo izdvojili neka jela iz ponude, koja se najviše poručuju, to bi bila jela sa roštilja i od glavnih jela tahčin morg i ghormeh sabzi.

Mi smo novootvoren restoran i još uvek opipavamo i osluškujemo želje i ukuse naših gostiju, ali svakako da ćemo vremenom uvoditi neke novine. Recimo, trenutno je u pripremi vegetarijanski deo menija, i na tome vredno radimo, jer želimo da i ljudima koji ne jedu meso ponudimo šansu da probaju bogatu i ukusnu iransku hranu, najavio je naš sagovornik.

Za kraj nam napominje i to da je karta pića njegovog restorana jedan spoj tradicionalnopersijskog i modernoevropskog sastava. U našoj karti pića nalazi se, sa jedne strane, ono što se pije u Iranu - npr. čaj od šafrana, koji je izuzetno blagotvoran po zdravlje, osvežavajuće iransko piće od jogurta doogh, koktel od nara, sveži napitak od ceđene šargarepe koji je u Iranu veoma popularan... S druge strane, u ponudi imamo i alkoholna pića, čime gosti uglavnom budu prijatno iznenađeni. Ali mi smatramo da ako smo u Srbiji i u Srbiji je alkohol dozvoljen gušt, zašto bismo to našim gostima uskratili, zaključuje Hosseini.

-