InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
06.11.2019.

SAVETI: RESTORANSKO POSLOVANJE U DUHU PREDSTOJEĆIH PRAZNIKA

Stresan ali i profitabilan deo godine

Ključ dobre marketinške promocije za praznike je iskoristiti duh sezone i pružiti svojim kupcima nešto ugodno i vredno

Autor: Milica Aleksić

Rukovodilac, Metro HoReCa centar

Praznične gužve postaju uočljive već u drugom delu meseca no vembra. Nastupa period godine koji podrazumeva pojačanu - frekvenciju kupovine i posebno izraženu potrebu za socijalizacijom i porodičnim okupljanjima, ali i za omiljenim hranom i pićem. Novogodišnji praznici u restoraterskom poslu važe za izuzetno stresan period poslovanja, koji ako se pažljivo isplanira može biti jedan od najprofitabilnijih perioda godine.

Zbog pojačane frekvencije gostiju i izražene potrebe za vanrednim događajima u restoranima i van njih (usluge keteringa kojim se bavi veći broj restorana), neophodno je dinamiku i obim posla prilagoditi tehničko-tehnološkim uslovima i pažljivo pripremiti osoblje restorana na praznični režim poslovanja.

Osoblju sa punim radnim vremenom jasno iznesite svoja očekivanja u vezi sa pojačanim obimom redovnog i vanrednog poslovanja u skladu sa predviđanjima prodaje i već pristiglim i nagoveštenim rezervacijama. Dodatne radne sate svedite u razuman zahtev i korektno nagradite prazničnim bonusima. Među zaposlenima širite pozitivan duh praznika obezbeđujući im prazničnu hranu i piće i atmosferu umanjenog stresa.

Za posebne prilike poželjno je razmotriti angažovanje dodatne sezonske radne snage. Kako ne bi došlo do preopterećenja zaposlenih u kuhinji i uslužnom delu objekta i bespotrebnih konflikta izazvanih premorom, poželjno je angažovanje dodatnih radnika samo za realizaciju ketering usluga i posebnih događaja. Ovakav način angažovanja
je efikasan, jer ne zahteva dugotrajne obuke upoznavanja novozaposlenih sa celokupnom ponudom restorana, već samo za određeni događaj.

Nakon obezbeđivanja neophodne radne snage, fokusirajte se na evaluaciju neophodnih koraka pripreme restoranskog objekta za predstojeću prazničnu sezonu. Timski isplanirajte sezonsku ponudu hrane i pića, usklađenu sa trendovima, sigurnim dobavljačima, mogućnostima objekta i diferenciranu od ponude konkurencije. U skladu sa ponudom i potrebom dopunite zalihe inventara koje su neophodne za brzi obrt i novu postavku stola. Enterijer restorana prilagodite prijatnoj i toploj pretprazničnoj i prazničnoj atmosferi, ali diskretno bez preteranih ukrasa koji veoma lako mogu prerasti u kontra efekat i kič.

Kako biste olakšali praćenje poslovanja i potencijalne dodatne poslove, ponudite mogućnost online ili apps rezervacija usluga hrane i pića u restoranu i van njega i podstaknite goste da se koriste ovim sredstvima. Ponudite kupone sa popustom za korišćenje ovakvog tipa usluge. Online naručivanje smanjuje pritisak menadžmentu i recepciji i poboljšava tačnost porudžbine. Osim toga, trebalo bi razmotriti korišćenje usluga isporuke trećeg lica tokom realizacije isporuke obroka kupcima koji žele da uživaju u vašoj hrani kod kuće.

Za veće ili centralne praznične događaje koje planirate u svom objektu potrebno je pozabaviti se marketingom i reklamom na vreme. Promocije ovakvog tipa dešavanja potrebno je početi šest do osam nedelja ranije. Poželjno je o novom događaju informisati i periodično podsećati stalne goste direktno uz nagoveštaj određenih benefita za ranu rezervaciju (npr. šest nedelja unapred – 20% popusta, pet nedelja – 15%, a četiri nedelje 10% popusta). Potencijalne nove goste dovoljno je informisati i podsećati i putem društvenih mreža uz nagoveštaj da je broj mesta ograničen.

Ključ dobre marketinške promocije za praznike je iskoristiti duh sezone i pružiti svojim kupcima nešto ugodno i vredno. Tokom planiranja i promocije događaja, obavezno obezbedite doprinos lokalnoj zajednici. Namenite deo sredstava od nagradne igre ili prodatih mesta u humanitarne svrhe ili povežite temu događaja sa nekim specifičnim proizvodom lokalnih proizvođača.

Temeljna priprema prazničnog poslovanja omogućiće kontinuirani kvalitet, zadovoljstvo zaposlenih i sigurni povrat gostiju koji će kroz prijatnu atmosferu i kvalitetan obrok imati potrebu da ponovo budu vaši gosti.

-