InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
01.05.2020.

Poslovanje u doba korone: Slobodan Janković, menadžer restorana, Banjalučki splav

Postoji i veliki strah kod ljudi, ni to ne smemo zanemariti, pa će prvih mesec dana i kad se ugostiteljski objekti otvore, biti upitno ko će se usuditi da bude gost.

Slobodan Janković
menadžer restorana, Banjalučki splav
Banjaluka, Republika Srpska

Kako ste organizovali rad tokom vanrednog stanja u zemlji?

Od polovine marta uopšte ne radimo. Preko viber grupe se malo edukujemo, šaljemo jedni drugima linkove korisnih ugostiteljskih sadržaja i čitamo neke stvari za koje nismo imali toliko vremena dok smo radili. U suštini, trudimo se da što bolje iskoristimo ovaj prinudni odmor.

Imate li neke procene o gubicima?

Za sada, nista konkretno. Svi smo mi iz ovog sektora u izuzetno velikim gubicima, a stvarno stanje ćemo videti tek kad počnemo da radimo.

Koliko mislite da će sektoru ugostiteljstva biti potrebno da se oporavi u našoj zemlji i da se vrati na nivo pre izbijanja pandemije?

Nažalost, biće nam potrebno jako mnogo vremena. U slučaju da se ne vrati pandemija na jesen, kao što neki najavljuju, realan oporavak, po meni je, tek sledeće godine, u proleće. Problem leži u tome što su turizam i ugostiteljstvo jako usko vezani, pa s obzirom da ovog leta nece biti putovanja, samim tim neće biti turista koji uživaju u našim restoranima. Nadam se da će možda i na jesen biti nekih pomaka, ali to samo u slučaju da se pandemija ne vrati. Ozbiljan problem, bar što se tiče našeg restorana, je što je ogroman deo prometa u noćnom delu, koji podrazumjeva muziku i mnogo ljudi na jednom mestu, a ne znamo kad će okupljanja tog tipa biti dozvoljena. Postoji i veliki strah kod ljudi, ni to ne smemo zanemariti, pa će prvih mesec dana i kad se ugostiteljski objekti otvore, biti upitno ko će se usuditi da bude gost.

Kakve strategije za oporavak ćete vi primenjivati?

Pa mnogo nekih planova imamo, razne ideje se vrte, ali shvatili smo da apsolutno ništa ne možemo znati dok ne krenemo se radom i ne vidimo kako diše naš kompletan sektor. U skladu sa tim, potrudićemo se maksimalno da stvorimo poslovni ambijent, privlačan za naše goste, a koji će omogućiti nama, radnicima, da zaradimo sebi platu.

-