InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
22.04.2020.

OPREMA

Poslovanje u doba korone: Irma Ljajko, menadžer prodaje i finansija, GastPro

Država je sprovela dobre i mere i pakete pomoći privredi što je od izuzetnog značaja.

Irma Ljajko,
menadžer prodaje i finansija, GastPro

Kako ste organizovali rad tokom dana vanrednog stanja u našoj zemlji?

Rad je organizovan od kuće. Serviseri na teren izlaze u hitnim slučajevima, odnosno ustanovama prvog pripriteta - bolnice, policija, vojska, studentski centri i domovi koji su pretvoreni u karantine, marketi. I naravno opremljeni zaštitnim maskama I rukavicama.

Imate li neke procene o gubicima?

Što se gubitaka tiče, za sada nismo još uvek osetili u prevelikoj meri posledice pandemije, ali svakako da su prisutne i očigledne, zbog prirode posla i robe koja je skuplja i koja se kupuje namenski i ciljano.

Koliko mislite da će sektoru ugostiteljstva biti potrebno da se oporavi u našoj zemlji i da se vrati na nivo pre izbijanja pandemije?

Vremenski oporavak će verovatno zavisiti od toga koliko će dugo potrajati i kolike će posledice biti globalno. Država je sprovela dobre i mere i pakete pomoći privredi što je od izuzetnog značaja. Poteškoće će se po mom mišljenju osetiti u narednim mesecima, jer verujem da će se ugostitelji teže odlučivati na kupovinu skupe opreme i ulaganja u svoje kuhinje i restorane sa luksuznom opremom.

Kakva su vaša očekivanja za naredni period?

Očekuje se teška godina i pad prodaje, ali verujem da će se sa narednom godinom stvari polako vraćati na svoje, a sve pod uslovom da se ne javlja novi talas pandemije I time dodatno pojača kriza.

-