InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
16.04.2020.

OPREMA

Poslovanje u doba korone: Aleksandar Helc, direktor, Union drvo

Naša trenutna procena je pad prometa od 80 - 90% u toku trajanja trenutnih mera, ali značajan pad očekujemo i nakon završetka vanrednog stanja.

Aleksandar Helc, direktor

Union drvo

Kako ste organizovali rad tokom dana vanrednog stanja u našoj zemlji?

Proglašenje pandemije i vanrednog stanja u našoj zemlji je u našoj kompaniji dočekano na odgovoran i savestan način, pa smo tako odmah preduzeli sve preporučene mere. Po pitanju pojačane higijene uveli smo svakodnevna tretiranja površina dezinfekcionim sredstvima, kao i dostupnost dezinfekcionih sredstava na radnim stolovima zaposlenih. Takođe, našim zaposlenima smo obezbedili zaštitne maske i rukavice.

Kada je reč o organizaciji rada, organizovali smo rad u smenama kako bi obezbedili smanjen broj zaposlenih na jednom mestu. Takođe, kako su se mere menjale i mi smo se prilagođavali, pa smo tako vremenom i smanjili radno vreme kako bi zaposleni stigli da obave obaveze pre posla, a i da stignu kući pre zabrane kretanja.

Imate li neke procene o gubicima?

Procene o gubicima će nažalost doći na dnevni red po završetku vanrednog stanja. Trenutno imamo izvesno izgubljenu prolećnu sezonu, kao i odlaganje isporuke robe i montaže na objektima koji su morali da obustave svoje poslovanje. Naša trenutna procena je pad prometa od 80 - 90% u toku trajanja trenutnih mera, ali značajan pad očekujemo i nakon završetka vanrednog stanja. Konačna procena gubitka apsolutno zavisi i povezana je sa vremenskim trajanjem vanrednih mera. Mi smo nažalost vrlo pesimistični ili bolje reći realni, jer su trenutnim merama najteže pogođeni apsolutno svi naši klijenti. Svako preciznije predviđanje mora sačekati vreme, jer nismo imali iskustvo sa ovakvim zastojom privrede, i sa apsolutnim padom ponude i potražnje. Stručnjaci smatraju da je ova kriza specifična jer u isto vreme imamo dve krize – krizu ponude i krizu potražnje i da će posledice tek nakon završetka pandemije moći da budu jasnije sagledane.

Koliko mislite da će sektoru ugostiteljstva biti potrebno da se oporavi u našoj zemlji i da se vrati na nivo pre izbijanja pandemije?

Sektoru ugostiteljstva u našoj zemlji, ali i u inostranstvu koje je takođe naše tržište, će biti potrebno duže vreme da opet stane na noge. Situacija je vrlo nepovoljna jer zaustavljanje procesa rada u hotelima i restoranima ostavlja dalekosežne posledice, i s obzirom da nekoliko meseci imaju apsolutan pad, kriza će izvesno trajati nakon završetka vanrednog stanja. Ulaganja u sektor ugostiteljstva će biti smanjena, a samim tim i potražnja ka našim proizvodima. Obezbeđivanje finansijske podrške ugostiteljima neće doneti instant oporavak, jer će se ugostitelji susreti sa bezbroj problema kada opet pokrenu proces rada.

Kakve strategije za oporavak ćete vi primenjivati u vašoj kompaniji?

U našoj kompaniji trenutno radimo na usavršavanju digitalnog pristupa, redizajniramo website, pravimo rasprodaju starih kolekcija, i omogućavamo klijentima da isprate sve aktuelnosti na društvenim mrežama i website-u. Kada je reč o delu našeg asortimana sitnom inventaru, imamo online shop koji funkcioniše preko našeg website-a www.uniondrvo.com i omogućava klijentima bezbednu kupovinu sa isporukom na kućnu adresu. Kada se vanredno stanje završi, nadamo se pomaku u procesu ponude i potražnje a mi ćemo biti spremni da odgovorimo na sve jer imamo i robu i sirovine na zalihama.

-