InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
14.10.2019.

SVET

Nakon povećanja minimalca mali restorani beleže lošije poslovanje

Povećanje minimalne satnice na 15 dolara porazno se odražava na mala preduzeća u Njujorku, a posebno je pogođena restoranska industrija s niskim maržama.

Vest o zatvaranju ugostiteljskog objekta Gabriela's restaurant and tequila bar koji posluje već 25 godina, a vlasnici restorana Liz i Nat Milner godinu dana pokušavali su da pronađu način za nastavak poslovanja. Postupno su otpuštali veliki broj zaposlenih koji za svoj posao ne dobijaju napojnice, uključujući kuvare. To je, ipak dovelo do pada kvaliteta usluga i gubitka gostiju.

Slična stvar dogodila se i u drugim restoranima, pri čemu je jedno istraživanje njujorške organizacije Hospitality Alliance pokazalo da je tri četvrtine restorana moralo da smanji radno vreme radnicima, dok je više od trećine ukinulo određena radna mesta u toku prošle godine. Polovina planira da otpusti veći broj zaposlenih do kraja ove godine.

To je smrt za posao. Ne možete beskonačno da povećavate cenu jednog burgera ili porcije testenine, izjavili su iz organizacije.

Uprkos ovim negativnim posledicama, sindikali koji su se izborili za uvođenje minimalca od 15 dolara stoje iza svoje odluke, pa se i dalje zalažu za ukidanje sistema poslova u kojima radnici zavise od napojnica, a podržava ih i guverner savezne države Njujork Endru Kuomo.

-