InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
06.11.2019.

HRVATSKA

McDonald's uvodi papirne slamke i drugu neplastičnu ambalažu

Iz McDonald's-a Hrvatska u utorak su izvestili da uvode papirne slamke, a najavljeno je da će do 2025. uvesti isključivo recikliranu ambalažu.

McDonald's Hrvatska je predstavio papirnate slamke, držače za balone i novu čašu bez plastičnog poklopca za McFlurry sladoled, kao prvi korak inicijative za smanjenje korišćenja plastike u restoranima.

Novi materijali testiraju se u zagrebačkom McDonald'su Avenue Mall, a postupno će se uvoditi i u ostale restorane u Hrvatskoj, ističu iz ove kompanije.

Smatramo da je naša odgovornost i prilika predvoditi aktivnosti koje smanjuju korišćenje plastike, kazao je Pavel Pavličekdirektor McDonald'sa Hrvatska.

Rekao je da je plan do 2025. godine za pakovanja uvesti isključivo ambalažu koja je izrađena iz održivih, recikliranih i sertifikovanih izvora, kao i da će reciklirati 100 % ambalaže za goste u svim njihovim restoranima.

McDonald’s trenutno koristi materijale na bazi papirnih vlakana u oko 80% svojih pakovanja. To se prvenstveno odnosi na ambalažu od oblikovanog papirnog vlakna sa 100-postotnom sposobnošću reciklaže - biorazgradivu ambalažu.

Gledajući globalno, problematična ambalaža (poklopci, pribor za jelo, slamke i plastični pribor) čini oko 20% ukupne ambalaže koja se u McDonalds'u koristi za posluživanje hrane gostima. Od toga, gledano po komadu, najveći deo čine upravo plastične slamke – 21%, istakli su u kompaniji.

McDonald'sova inicijativa za smanjenje plastike fokusirana je na smanjenje zagađenja plastikom i na promovisanje odgovornog korišćenja plastike, kao i eliminaciju one plastike koja u najvećoj meri negativno utiče na okolinu. Napominju i kako je određeni deo plastične ambalaže neophodan u poslovanju s hranom zbog očuvanja kvaliteta i sigurnosti hrane, ali i kako bi se smanjilo bacanje hrane i zadržala svežina.

Zato su, kažu iz McDonald'sa, fokusirani na inovacije u pogledu materijala koje koriste, na smanjenje ambalaže koja se teško reciklira, povećanje upotrebe recikliranih materijala i investicije koje će povećati količinu reciklirane ambalaže.

Optimiziranje pakovanja i recikliranje, očekuje se, rezultiraće uštedama od 10% godišnje na zbrinjavanju otpada što je značajan iznos koji će kompanija reinvestirati u dalje recikliranje.

-