InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
27.03.2019.

SVET

McDonald's nastavlja digitalizaciju preuzimanjem Dynamic Field-a

McDonald's kupuje Dynamic Yield, izraelski startup koji razvija tehnologiju "logike odlučivanja" utemeljenu na algoritmima. Među njihovim klijentima su Ikea, Sephora i Urban Outfitters. Nakon akvizicije ta kompanija će nastaviti da posluje samostalno i s drugim klijentima osim novog vlasnika.

Procenjuje se kako će McDonald's za njih platiti više od 300 miliona američkih dolara. Okončaju li transakciju uspešno, biće to najveća McDonald'sova akvizicija još od 1999. godine, kad su preuzeli Boston Market.

Tokom protekle godine McDonald's je ostvario gotovo šest milijardi američkih dolara neto prihoda i godinu zaključio s pozitivnim novčanim tokom u iznosu od 2,4 milijarde dolara.

Zašto im je Dynamic Yield zanimljiv? Reč je o tehnologiji na kojoj počivaju preporuke koje dobijete kad dodate artikl u korpu za kupovinu online. U McDonald'su planiraju prvo da je isprobaju u svojim drive-thru restoranima, pa zatim postupno prošire na svih 68 miliona kupaca, koliko ih poslužuju svaki dan.

Otkad je Steve Easterbrook preuzeo poziciju glavnog izvršnog direktora 2015. godine McDonald's i njegovi franšizeri se digitalizuju. Dosad su obavili nekoliko preuzimanja fokusiranih na prikupljanje i obradu podataka, pokrenuli vlastitu aplikaciju i počeli da sarađuju s Uberom na projektu Uber Eats.

Akvizicija Dynamic Yielda korak je dalje u tom smeru, koji bi trebalo da pomogne u integraciji raznih tehnoloških rešenja unutar kompanije i omogući viši nivo personalizacije usluga.

Umesto sadašnjih uglavnom fiksnih jelovnika McDonald's bi trebalo da počne da nudi jela i pića za koje proceni kako bi gostima mogli da odgovaraju, koristeći raznovrsne setove podataka, u rasponu od vremenskih prilika i doba dana do obližnjih događanja i istorije kupovine.

Koristeći podatke, u restoranima će ubuduće gostima prikazivati ono što se najviše traži na lokaciji na kojoj se nalaze, pokušaće da procene šta bi im moglo biti zanimljivo i ponude im šta bi još mogli uz to da uzmu. Ako je red u kojem gosti čekaju dugačak i sporo se pomiče, jelovnik bi mogao da prikazaju jela koja je jednostavnije pripremiti pa će biti brže gotova.

Izvor: SEEbiz

-