InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
16.07.2019.

VELIKA BRITANIJA

KFC uvodi nove standarde za humaniji uzgoj pilića

KFC će postati prvi britanski lanac brze hrane koji će primeniti nove evropske standarde koji propisuju humaniji uzgoj pilića. Ova vesti dolazi u vreme kada se sve više obraća pažnja na nehumane uslove u masovnoj proizvodnji pilećeg mesa.

Taj potez američkog lanca, 18 meseci nakon što je nacrt predstavljen, će izvršiti pritisak na konkurente kao što su McDonald's i Burger King, kao i na velike supermarkete poput Tesco-a i Sainsbury’s-a, koji bi uskoro trebalo da primene iste standarde.

Supermarketi, lanci restorana i hotelske grupacije pozvani su da se obavežu na primenu standarda - European Chicken Commitment, koji predstavlja skup regulativa usaglašen na evropskom nivou i to od strane velikih grupa za zaštitu životinja.

Iz KFC-a u Velikoj Britaniji i Irskoj istakli su da će blisko sarađivati sa dobavljačima i nevladinim organizacijama, kako bi do 2026. godine podigli minimalni nivo standarda. Njihove aktivnosti će obuhvatiti nabavku piletine uglavnom u Velikoj Britaniji i Evropi, kao i manje količine uzgoja sa Tajlanda i u Brazila.

Novi zahtevi uključuju strožije procese revizije, smanjenje količine pilića na farmama, kako bi se ostavilo više mesta, kao i ulaganje u “obogaćivanje” životne sredine u kojoj se odgajaju životinje.

U Velikoj Britaniji je prodaja crvenog mesa u poslednjih nekoliko godina opala, ali piletina – na koju se gleda kao na „zdravo“ meso - beleži rast prodaje.

Iako je KFC najveći lanac brze hrane u Velikoj Britaniji koji služi piletinu (koristi se oko 60 miliona pilića svake godine na 900 prodajnih mesta) njegova prodaja u Velikoj Britaniji i Irskoj čini samo 4% ukupne prodaje pilića u ovoj zemlji.

Paula MacKenzie, generalni direktor KFC UK & Ireland, istakla je: Naši klijenti brinu o poboljšanju standarda uzgoja pilića koje kupujemo za naše restorane. Zato i podržavamo ovu kampanju i želimo da motivišemo druge da učine isto.

Na drugoj strani, iz McDonald'sa su poručili da imaju svoje načine kako će pozitivno uticati na uzgoj pilića, kao i da su oformili tim eksperata koji će raditi na ovom pitanju.

Izvor: www.theguardian.com
Foto: www.kfc.com

-