InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
28.10.2019.

HRVATSKA

Glovo & Wolt povećali prodaju restoranima u Zagrebu

U posljednjih godinu dana u Zagrebu su se pojavile dve globalne aplikacije za brzu dostavu hrane - prvo finski Wolt, a potom i španski Glovo.

Njihova pojava obradovala je, uz kupce, vlasnike onih restorana koji pre nisu imali vlastitu dostavu, pa im se promet sada znatno povećao.

Neki su povećali promet i do 100%. Dosad su restorani sami zapošljavali dostavljače, kojima je trebalo osigurati i vozila. To je komplikovana i skupa delatnost ako nemate volumen - velikima može biti isplativa, ali ne i malima, rekao je Teo Širola, generalni direktor Glova za Hrvatsku.

Međutim, deo vlasnika velikih restorana sad je nezadovoljan, i to zbog 'kanibalizacije' postojećih gostiju - žale se kako njihovi stari gosti sada naručuju hranu kod kuće i više ne izlaze u restorane.

A to znači da ugostitelji prodaju manje predjela, supe, salate, deserta i, što je najvažnije - ne prodaju niti bokal vina, na kojem se najviše zarađuje. Istina je, ima slučajeva kanibalizacije, ali ne previše, jer obično nije reč o istim ljudima, mi ne krademo goste restoranim, ističe on.

Glovo svoju uslugu naplaćuje iz postotka cene dogovorenog s nekim od 200 restorana s kojima zasad imaju potpisan ugovor, plus devet kuna dodatne naknade koju plaća kupac. Poželi li, pak, kupac jelo iz restorana s kojim Glovo nije ugovorio saradnju, platiće više - standardnu restoransku cenu uvećanu za trošak dostave od 30ak kuna, jer u tom slučaju dostava nije ugrađena u cenu hrane.

Dostavu hrane naruči onaj ko nema volje ili vremena otići u restoran, ili pak sedi popodne kod kuće, igra se s decom i poželi nešto fino s njima pojesti, a nema želju da kuva. Takav kupac niti je nameravao da ode u restoran restoran. A onaj ko želi da izađe na večeru s prijateljima ili partnerom neće naručivati dostavu, ta osoba želi restoranski doživljaj, jer to je i društveni događaj, objašnjava Širola.

izvor: n1.hr.

-