InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
23.12.2019.

SVET

Glovo privukao dodatnih 150 miliona evra investicija

Španski startap za isporuku narudžbina dostigao je status “jednoroga” nakon što je osigurao €150 miliona kroz finansiranje Serije E, koju predvodi Mubadala, a poslednja runda investiranja omogućila je da Glovo konsoliduje svoju poziciju na tržištu

Kompanija Glovo, jedna od najbrže rastućih igrača na tržištu isporuke narudžbina na zahtev, objavio je da je sakupio 150 miliona evra (167 miliona dolara) kroz finansiranje Serije E.

Po završetku poslednje runde investiranja kompanija je osigurala status “jednoroga“, čineći ga drugim društvom sa privatnim kapitalom u Španiji koje prevazilazi procenu vrednosti od 1 milijarde dolara. Startap sa sedištem u Barseloni – koji isporučuje sve, od gotove hrane do namirnica i farmaceutskih proizvoda – konsolidovao je svoju poziciju na tržištima koja uključuju Evropu, Latinsku Ameriku i Afriku.

Između ostalog, kompanija se nedavno proširila na tržište Poljske kupovinom „Pizza Porta“-a, sporazumom vrednim 35 miliona evra i investiranjem u drugi tehonološki hab u Varšavi. Glovo planira da proširi svoj tehnološki tim na globalnom nivou angažovanjem još 300 inženjera do sredine 2020, pri čemu će 40 inženjera i 50 eksperata za tehnologiju i proizvode biti bazirano u novim kancelarijama u Varšavi.

Kako se navodi u saopštenju Glovo će nastaviti da uvodi inovacije u oblasti isporuke i da poboljšava ponudu u više kategorija, isporukom alkohola, farmaceutskih proizvoda i ostalih svakodnevnih proizvoda. Takođe, iz kompanije ističu da kako bi podstakli rast svoje kategorije namirnica, nastavljaju da traže strateška partnerstva slična onim sa kompanijom Carrefour i investiraju u sopstvene kanale za dostavu („tamnih kuhinja“) u okviru supermarketa.
Kompanija trenutno ima sedam „tamnih kuhinja“ u Evropi i Latinskoj Americi – u Barseloni, Madridu, Buenos Ajresu i Limi – i planira da otvori još 100 do 2021. godine.

Velika nam je čast da poželimo dobrodošlicu Mubadali kao investitoru i da ubuduće jačamo poziciju u okviru dostave. Status „jednoroga“ je zaista uzbudljiva pozicija i svedoči o talentu zaposlenih u kompaniji, i njihovoj upornosti da nastave sa inovacijama i promene prostor za isporuke po zahtevu. Uprkos našem ubrzanom rastu i novom statusu, mi i dalje imamo istu viziju koju smo oduvek imali: da sve što je dostupno u gradu bude odmah dostupno i našim potrošačima, izjavio je Oscar Pierre, suosnivač i CEO Glovo kompanije.

Frederic Lardieg, partner u timu za investicije u Evropi u Mubadala Kapitalu, dodao je: U junu 2018. godine, Mubadala je pokrenula fond u vrednosti od 400 miliona dolara za ulaganje u vodeće evropske tehnološke kompanije kao što je Glovo. Ulaganje je dokaz naše posvećenosti tehonološkim tržištima u Evropi i veoma smo uzbuđeni što predvodimo finansiranje kroz seriju E, kako bi omogućili da Glovo poveća svoj tim i podrži širenje svoje ponude.