InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
19.04.2019.

HRVATSKA

Festival hrane, kafe i pića

Prvi Restaurants & Bars Weekend (R'n'B Weekend) festival biće održan u prostoru Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umetnosti od 23. do 26. maja.

Organizatori ovog događaja Tomo Ricov i Boris Kovaček, ujedno i organizatori Weekend Media Festivala, predstavili su ukratko ideju i filozofiju ovog festivala: R'n'B Weekend Zagreb kombinacija je konferencije, sajma i festivala koja podstiče izvrsnost u segmentu ugostiteljstva i proizvodnje hrane i pića, a šta o tome imaju da kažu svetski gastronomski uzori svi zainteresovani posetioci će moći da čuju tokom četiri festivalska dana.

Kako su istakli, gastronomska industrija je jedna od najvažnijih u turizmu, pa su najavili zanimljive panele na kojima će se, između ostalog, razgovarati o modernoj hrvatskoj kuhinji i strategiji razvitka gastronomije. Sam festival tematski je podeljen na tri kategorije – hranu, piće i kafu.

Matija Belković i Matija Hrkać iz firme Cogito Coffee predstavili su masterclass predavanja vezana za tu industriju i kulturu: Budući da kafa ima poseban uticaj na hrvatsku kulturu, ona će dobiti i zaseban deo programa – Zagreb Coffee Weekend, koji će se temeljiti na predavanjima vodećih svetskih stručnjaka u industriji kafe, radionicama i degustacijama raznih vrsta kafe.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih kuvara Mate Janković poručio je da će festival biti svojevrsno slavlje sinergije ljudi, a da će vrhunski program omogućiti profesionalcima da prošire svoje gastronomske vidike. Tema koju je on izdvojio je tuna i kako je tretirati, dok će takođe u jednom delu festivala naglasak biti i na soli i primeni soli u modernoj kuhinji.

U okviru manifestacije biće organizovani i paneli koji se bave barskom industrijom, namenjeni ugostiteljima sa ciljem podizanja kvaliteta turističke ponude.

-