InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
10.12.2018.

SAVETI: KAKO DA NAPRAVITE DOBAR MENI

Budite jasni i jednostavni

Priredila: InHoReCa redakcija

Na opšte iznenađenje mnogih, jedan od glavnih problema u restoranskom poslovanju može da prouzrokuje meni. Verovali ili ne, ali kreiranje menija je jedan od osam detalja za pokretanje dobrog restorana.

Bez obzira na to da li se radi o njegovom dizajnu, broju stranica, sastavljanje menija zna da bude veoma izazovan proces. Čak je i poznati šef Gordon Ramsay umeo da kritikuje restoranske menije koji su suviše dugi ili komplikovani. Ugostitelji će pre čuti savete kako da dekorišu restoran, nego kako da naprave dobar meni, zbog čega često misle da je sasvim dovoljno samo prezentovati jela u njemu, ali ne udubljujući se mnogo u neka osnovna pravila.

U nastavku teksta nalaze se saveti za pravljenje menija koji će vaši gosti razumeti, a i zapamtiti.

Proverite vašu konkurenciju
Pre nego što dizajnirate svoj meni, zavirite u one koje možete naći u vašoj okolini. Pomoći će vam da odredite faktore za odabir izgleda i cena u meniju, a poznavanje toga će vam dalje pomoći da vizuelizujete vaš meni kako bi se razlikovao.
Vaš meni ne mora da bude potpuno drugačiji od konkurentskih, a i ne zaboravite da postoji razlog zašto je klasika uvek dobra. Uvek će biti nekih sličnih elemenata, poput tipa fonta slova ili redosleda u meniju, ali vi se morate potruditi da se izdvojite po nečemu što daje dodatnu vrednost ovim sličnim elementima. Sa saznanjem kako vaša konkurencija to radi, možete da izbegnete slučajno slične stilove.

Organizujte vaš meni
Studije pokazuju da zapravo neke tačke za koje se veruje da su posebno uočljive, kao što su sredina ili gornji desni ugao, zapravo ne postoje. Gosti menije čitaju kao knjige – od vrha ka dnu, sleva nadesno. Bilo da verujete u ovo ili ne, bilo bi dobro da meni sastavite kao dobro organizovanu i strukturiranu listu. To olakšava vašim klijentima da nađu tačno ono što žele.
Meni sastavljajte kao vodič, jednostavno pratite uobičajeni red obroka. Započnite sa predjelom ili malo laganijim jelima, pa neka slede supe i salate. Lakši obroci, koji su najčešće riba ili povrtni obroci su sledeći, pa glavna jela, onda poslastice i pića na kraju. Odvojite ih pravilno i označite svaki deo vidljivo, kako bi gosti znali koji odeljak gledaju u svakom momentu.

Planirajte njegov izgled
Kao što izgled samog obroka može da utiče na apetit vaših gostiju, tako i izgled menija utiče na to kako ga gosti čitaju i kako gledaju na ceo vaš restoran. Za ovo postoje tri ključna elementa:

Font – Vaš meni je poput postera ili rezimea. Možete koristiti razne stilove da naglasite ono što želite, ali i svako preterivanje može da vam odmogne. Osnovno pravilo bilo kog tipografskog proizvoda je da ne treba koristiti više od dva, tri različita fonta i to deblji stilovi za naslove, a sve tanji kako se pomerate prema telu teksta. Neki stilovi slova se jednostavno uklapaju i u tematiku samog restorana. Tako na primer, neki fine-dining restorani mogu da koriste za svoj meni kaligrafske stilove, dok onima sa rustičnim temama više pristaju, na primer, “Western” stilovi. Naravno, tu su i osnove pisanja koje nikada ne treba zaboraviti, poput razmaka i kombinovanja fontova i činjenice da stilovi slova za naslove treba da ih izdvoje, dok stilovi opisa jela moraju da budu čitljivi.

Boja – Suštinski deo vašeg dizajna su boje koje koristite kroz ceo koncept, pa naravno i u meniju. Osim očiglednog uparivanja svetle pozadine sa tamnim fontom ili obrnuto, vaše boje treba da budu u skladu sa vašom temom. Na primer, italijanski restorani najčešće kombinuju zelenu, crvenu i žutu ili belu, a japanski crvenu, crnu a i zlatnu često. Ako vaš restoran nema neku specifičnu temu, možete da uradite jedno od ova dva: pogledate šemu boja vašeg logotipa ili odaberete paletu boja iz svog dekora i enterijera. Na kraju je bitno samo da šema boja vašeg menija ne odudara od vašeg restorana. I, naravno, pratite uvek pravila za kombinovanje boja, kako ne biste imali meni koji nije prijatan za oči.

Dekoracije – Ukrašavanje deluje lepo na stranicama kakve su meniji. Ukrasi sprečavaju da cela strana izgleda dosadno i neprivlačano, a čak služe i za to da skrenu pažnju u zavisnosti gde se plasiraju. Kako bilo, ne bi trebalo ni u ovome da preterate, jer time možete da stvorite samo opterećenu stranicu koja će odvraćati vaše goste. Pre svega, stavljajte samo važne dekoracije i samo na mesta gde su zaista potrebne. Ovo se odnosi na banere, slike i simbole. Baneri su bitni prilikom naglašavanja sekcija menija, na primer “Predjela”, “Deserti”… ili za imena vaših specijaliteta kuće. Linije, strelice i okviri privlače pažnju, pa ih koristite kada to zaista želite i uz ponudu koju želite da istaknete. Fotografije treba da koristite samo ako su pravilno fotografisane. Koristite ih umereno, jer nije potrebno da vaši gosti znaju kako izgleda baš svako jelo, pogotovo ne ona klasična jela kakve su pice i paste, na primer. Mnogi restorani i odbacuju fotografije i uopšte ih ne kroste u svojim menijima. Simboli kakvi su na primer, simbol za novac ili za najprodavanije jelo ili za specijalnu ponudu kao što su veganska jela treba koristiti samo kada su zaista potrebni. Neke studije su pokazale da ljudi troše čak više kada u menijima nema oznaka valute, o čemu treba da razmislite svakako.

U svojim opisima jela koja nudite pričajte sa gostima, ali na njihovom jeziku, jer neke stručne nazive i metode pripreme će razumeti retki, pa vaš meni može da im izgleda pretenciozno.

Vodite goste do vaših specijaliteta
U vašem meniju imate specijalitete kuće s razlogom. To su najbolja jela iz vaše kuhinje i ona koja biste veoma preporučili bilo kome. Ili to mogu biti obroci koji su drugačiji od ostatka vašeg menija – možda su zdraviji izbor ili imaju alternativne sastojke, na primer bezglutenska jela. Ako su takva jela navedena potpuno isto kao i ostala u vašem meniju, verovatno će ostati nezapažena.
Zato iskoristite neka od prethodno navedenih saveta kako biste ih istakli. Ne samo da će privući oči vaših gostiju, nego će istovremeno njihovo pojavljivanje u meniju obezbediti i neku vrstu vizuelne pauze za vaše goste. Naravno, ne treba preterati ni u njihovom isticanju, jer postoji verovatnoća da će gosti imati utisak da im to “nabijate” na oči, pa će samo preskočiti.

Stvorite uzbuđenje
Vaš meni je vaš način kako gostima prodajete hranu. Važno je da bar navedete imena vaših obroka i opise kako bi gosti poželeli da ih isprobaju za sebe. I ne samo to, sigurno bi voleli da znaju šta tačno jedu, u slučaju da imaju alergije na hranu ili možda ako žele da objašnjenje stave u svoju instagram-objavu, što je sve češći slučaj u današnje vreme.
Prilikom odabira imena za vaše obroke, pokušajte da to budu jednostavni nazivi, a ako su strani, onda autentični. Ostavite namirnice za deo gde opisujete jela, kako biste izbegli suviše dugačke nazive. Vaš opis treba da priča priču o sastojcima i opiše ih tako da podstakne apetit vaših gostiju. Mada, i u davanju imena i u opisima ipak budite i malo uzdržani. U svojim opisima jela koja nudite pričajte sa gostima, ali na njihovom jeziku, jer neke stručne nazive i metode pripreme će razumeti retki, pa vaš meni može da im izgleda pretenciozno. Neka opis bude jednostavan, jasan ali i dovoljno deskriptivan u rečenici, dve.

Ne preterujte!
Ponekad imate mnogo jela koja želite da predstavite posetiocima vašeg restorana. Ali nemojte to da radite. Konfuzan i obiman meni će zbuniti goste i neće znati odakle da počnu, a uz to će i vaši konobari provesti više vremena čekajući ih da odluče šta žele da naruče. To takođe znači i da je potrebno kupiti više namirncia, pripremiti više obroka i odvojiti više vremena za posluživanje. Ukratko – više stresa.
Mudro je da vaš meni održavate sa manje od 50 stavki, posebno ako vaš restoran ima ograničen broj posluge i malu kuhinjsku površinu. Ako imate jela koja služite samo u vreme ručka ili večere, razmislite o izradi posebnog menija. Ako imate neka jela koja su zastarela, jednostavno ih izbacite iz menija. Na taj način dobijate prostor za ažuriranje menija.

Lektorišite vaš meni pre štampe
Veoma je važno da prekontrolišete vaš meni pre nego što ga odštampate. Možda ste slučajno napravili neke slovne greške ili ste neka jela duplirali, a da niste primetili. Ako budete imali mnogo slovnih i gramatičkih grešaka, možete ispasti smešni pred vašim gostima. Zato bi pre nego vaš meni ugleda svetlost dana, trebalo da ga lektoriše neko stručan za to.

-