InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
15.08.2019.

SRBIJA

Valjevska pivara toči jagodinsko svetlo

Valjevska pivara počela je da proizvodi jagodinsko pivo.

Kako je saopšteno iz ove pivare koja je u svojoj 160 godina dugoj tradiciji pored valjevskog proizvodila i echinger (ajhinger) pivo, od 9. avgusta se u Valjevskoj pivari proizvodi i puni i jagodinsko pivo, prenosi portal Vamedia.

Jagodinsko pivo se u pogonima Valjevske pivare proizvodi po originalnoj recepturi koja datira od 1852.godine. Tim valjevskih tehnologa i ljudi zaduženih za proizvodnju ovog brenda predvodi tehnolog iz Jagodinske pivare, kako bi ovaj zlatni napitak zadržao karakteristike i svojstva čuvenog jagodinskog "čiče", navedeno je u saopštenju.

Tržištu će za sada ponuditi svetlo Jagodinsko pivo u staklenoj ambalaži od 0,5 i 0,33 l, a kasnije PET ambalaža i limenka.

Proizvodnju jagodinskog piva prethodno je potvrdila i direktorka prodaje Valjevske pivare Nataša Petrović: Tačno je da smo počeli sa proizvodnjom Jagodinskog piva i najverovatnije od ponedeljka (12. avgusta) biće u prodaji.

Valjevska pivara obavljaće, osim proizvodnje, i distribuciju jagodinskog piva, odnosno kompletan posao, preneo je portal CentralMedia.rs.

Preduzeće Brauerei Group iz Beograda, osnovano u decembru 2018, kupilo je Valjevsku pivaru u januaru 2019. po ceni većoj od 3,5 miliona evra.

Osnivači beogradske firme registrovane početkom decembra prošle godine za proizvodnju piva su Živojin Jovanović i Miloje Blizanjac, iz Trlića kod Uba, i Zoran Kostić iz Brzeća kod Brusa.

Jovanović je direktor uspešne Zemljoradničke zadruge Trlić, a Kostić prvi čovek firme Brzmin iz Brzeća.

Jagodinska pivara početkom godine je prodata iz stečaja za 50 miliona dinara jagodinskoj kompaniji X-Trade.

Bilo je nezvaničnih najava, piše CentralMedia, da će proizvodnja biti obnovljena posle dve godine od prestanka, međutim, očigledno je da je to uslovljavalo velika ulaganja, jer je reč o muzejskoj tehnologiji sa početka prošlog veka, što podrazumeva i visoke troškove.

Nije poznato da li je kupac Jagodinske pivare prodao brend jagodinsko pivo Valjevskoj pivari ili je ugovoren uslužni posao.

Jagodinska pivara osnovana je 1852. godine i predstavlja jednu od najstarijih fabrika u Jagodini.

Izvor: eKapija
Foto: www.pomoravlje.rs

-